07.06.2019

Промовисана књига „Американци- српски добровољци из САД (1914-1918)“



У Атријуму Дома Војске Србије данас је одржана промоција књиге „Американци- српски добровољци из САД(1914-1918)“ аутора Милана Мицића.

Промоцију је организовало Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца.
Пишући о доласку српских добровољаца из САД аутор уочава и анализира све проблеме које је тај процес проузроковао, како на личном тако и у ширем контектсу српског националног бића  и стварања нове јужнословенске државе.

Књига је састављена из два дела, првог ауторовог историографског виђења писаног на темељу постојеће литературе и објављених корпуса историјске грађе и другог који садржи казивања опстала у породичном памћењу о српским добровољцима и њиховим животним судбинама.

На промоцији су говорили рецензенти пуковник др Миљан Миликић, потпуковник др Далибор Денда и аутор.

Према речима пуковника Миликића аутор је у књизи овековечио двадесет и пет казивања о српским добровољцима који су дошли из САД, а која су настала из породичних сећања и представљају највећу вредност ове књиге.

-Ова књига је значајна за проучавање историје Првог светског рата али је од значаја и за социологе, културоологе и истраживаче који се баве проучавањем српске војничке и народне традиције- истакао је пуковник Миликић.

Говорећи о књизи аутор Милан Мицић нагласио је да о добровољцима нема много сазнања и да се они у српској историји и колективној свести налазе на маргини.

-Добровољци који су потицали из ових крајева борили су се за своју отаџбину Србију, отаџбину коју пре тога никада нису видели, Србија је постојала и живела у њиховим сновима и они су вођени српском националном идејом кретали да се  боре на страни  Србије и Црне Горе- истакао је Мицић.

Он је у књизи темељно обрадио и структуру српске заједнице у Америци тога доба, њене одлике и особине и разлоге који су те људе навели да се масовно пријављују у српске добровољачке редове.
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА