11.06.2019

Изложба слика„Шидски пејзаж Саве Шумановића” пред београдском публиком



У Великој Галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба слика „Шидски пејзаж Саве Шумановића“ из Галерије слика „Сава Шумановића” из Шида, ауторке Весне Буројевић.

На отварању присутнима су се обратили директор Медија центра „Одбрана“, пуковник Стевица С. Карапанџин,  ауторка Весна Буројевић, директорка Галерија слика „Сава Шумановић” из Шида, а изложбу је отворила мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду.

Обраћајући се присутнима испред Медија центра “Одбрана“ пуковник Карапанџин говорио је Шумановићевом опусу и о једномислију између стварања и страдања.

- Много је тих који су се својим животом уградили у темеље српске духовне и моралне вертикале, а који су истовремено и деца овог рода и деца васељене. Сава Шумановић, сликар светлости у времену таме, једне, једне вреле августовске ноћи, са погледом који, како кажу гледа унутра, кристално чистом душом вазнео се у нестварну светлост- истакао је пуковник Карапанџин, додајући да о томе најбоље сведочи чувени триптих „Берачице“, завршен дан уочи Велике Госпојине, Савиног хапшења и  мученичке смрти.

Према речима ауторке изложбе Весне Буројевић, пејзаж заузима посебно место у сликаревом опусу и у уметничком фонду Галерије у Шиду чува се више од 150 пејзажа.  Она је истакла да данашњу изложбу чини 27 дела и да је најтеже било одлучити које слике оставити у депоу, те да су се определили  да пруже могућност посетиоцима да се упознају са делима која нису раније излагана у овом простору и да се изложе слике које су недавно рестауриране.

Изложбу је отворила мр Бојана Борић Брешковић која је том приликом рекла нешто више о животу и делу аутора.
-Сава Шумановић припада ауторима који су оставили неизбрисив траг у нашој уметности. Један је од најзначајнијих сликара 20. века. У кратком, животном и уметничком путу, део је генерације која је увела уметност Србије у савремене европске токове- истакла је директорка Народног Музеја у Београду.

Изложба „Шидски пејзаж Саве Шумановића” представља наставак истоимене изложбе која је отворена у Галерији слика у Шиду децембра 2018. године. и која је пратила нова тумачења и ставове Жане Гвозденовић о шидским пејзажима.

Сава Шумановић је у последњих десет година живота насликао више од три стотине слика инспирисаних околином Шида. Прве пејзаже насликао је 1932/33. године а неки од њих сврставају се међу Шумановићева најбоља остварења. То је време када су настали циклуси „Шидски сокаци“, „Пролеће у шидским баштама“ и „Пролеће у долини свете Петке“.

Ликовни опус Саве Шумановића по трећи пут је представљен у Дому Војске Србије.  Медија центар „Одбрана“ је 2011. године угостио изложбу „Пут до слике“ а годину дана касније и поставку под називом „Последња деценија“.

Изложба је отворена до 27. јула. Улаз је слободан.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА