21.06.2019

Едиција „Ратник“ пред нишком публиком



Данас је у Дому Војске Србије Ниш одржана промоција едиције „Ратник“ у издању Медија центра „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране.

Промоцији књиге, чији је уредник Драгана Марковић, присуствовао је велики број активних припадника Војске Србије на челу са командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, припадници борачких удружења из Ниша, бивши припадници војске и учесници ратова на простору некадашње Савезне Републике Југославије.

Чињеница да су сви учесници ратова, официри, подофицири, војници и резервисти учинили све у њиховој моћи да одбране земљу од НАТО агресије у току 1998. и 1999. године извршавајући своју дужност, јасна је нит која спаја странице свих књига едиције "Ратник".

Након речи уредника, видео записом који је снимљен у затвору у Финској обратио се генерал-пуковник у пензији Небојша Павковић, командант легендарне Треће армије. О својим ратним искуствима говорили су и начелник Штаба Приштинског корпуса 1998, командант Приштинског корпуса у рату 1999, командант Треће армије после рата и њен последњи командант, заменик НГШ ВЈ за КоВ, генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, помоћник команданта Треће армије за морал генерал-мајор у пензији Мирко Старчевић, помоћник команданта за подршку Треће армије генерал-потпуковник Томислав Младеновић, командант 243. механизоване бригаде у гарнизону Урошевац, уједно и командант гарнизона за време НАТО агресије генерал-мајор у пензији Крсман Јелић и ратни командант 58. лаке пешадијске бригаде пуковник у пензији Љубомир Савић.

Генерал Павковић је у свом обраћању навео да су у књизи сакупљена искуства из рата заснована на чињеницама и војним документима са којима су располагали, те да су прве четири књиге едиције чији је аутор, својеврсни ратни дневник команданта који је учествовао у одбрани земље.

Едицију „Ратник“ за сада чини седам књига: Ратни дневник команданта Треће армије Војске Југославије –Трећа армија у заграљају „Милосрдног анђела“, чији је аутор генерал Небојша Павковић (четири књиге) Приштински корпус 1998–1999 - Сведочења ратних команданата, Битка на Кошарама - Сећања учесника 1999. и  Битка за Паштрик – Сећања учесника 1999. 

Након излагања ратних команданата, уредница књиге и магазина „Одбрана“, Драгана Марковић, најавила је да је једна од следећих књига едиције „Ратник“, књига о Нишком корпусу, коју као главни и одговорни уредник и начелник Издавачке делатности Медија центра „Одбрана“, припрема Мирослав Тохољ, и да се данас  говорило о Србији – оној  најбољој, онда када је то било најтеже.
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА