20.08.2019

Кабаре „Љубавни времеплов“ изведен на крову Дома Војске



„Љубавни времеплов“ кабаретска представа о чувеним љубавима српских великана, писаца, научника, владара, музичара и глумаца изведена је вечерас на кровној тераси Дома Војске Србије.

У представи су учествовали глумица Весна Станковић, која потписује и драматизацију и режију овог кабареа, као и музичар и артист Владимир Прерадовић Лорд.

Заједничка нит која веже све ове приче је љубав кроз коју се казује и лична судбина историјских личности, али и колективна историја српског народа испричана кроз битне преврате у животима славних личности. Публика је кроз ова казивања могла да се подсети неких заборављених детаља, али и да се упозна са нечим што је кроз историјске лекције занемарено, а што представља занимљиву, али не мање битну историју наше науке, духовности и културе.

Овај својеврсни позоришни времеплов обједињује период протекла два века и говори о најистакнутијим личностима тог периода. Пред публиком су се низале приче о великим љубавима знаменитих Срба: Хајдук Вељка и Чучук Стане, Лазе Костића и Ленке Дунђерски, Живојина и Лујзе Мишић, затим кнеза Михајла, Ђуре Јакшића, Алексе Шантића, Иве Андрића, Меше Селимовића, Душка Радовића, Оливере и Радета Марковића, па све до Драгана Николића и Милене Дравић.

Свака прича имала је своју песму која је обележила период када су љубави настајале, тако да је ово и музички времеплов, јер се неке песме готово нигде више не могу чути. Све нумере су изводене уживо, уз пратњу клавира и гитаре.

Aуторка представе Весна Станковић рекла је окупљеној публици да је оваквих прича још доста и да оне чекају свој ред да буду испричане. Кабареом „Љубавни времеплов“ она је обухватила само један део казивања која је годинама сакупљала и прерађивала за извођење на позоришним даскама.

Публика је и ове вечери у пријатном амбијенту на крову Дома Војске Србије могла да ужива у чаролији приче и песме коју су аутори кабареа припремили. Била је ово прилика да се подсетимо интимне историје српског народа која је кроз ове љубави испричана и која је доживела леп пријем и код београдске публике. Осим што су у духовитом и инспиративном наступу Весне Станковић и Владимира Прерадовића Лорда могли да уживају, присутни гледаоци на до краја попуњеној тераси Дома Војске Србије могли су да се подсете свих оних вредних момената који одражавају карактер и дух српског народа, а тиме и његове љубави, кроз историју.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА