25.04.2013

Промоција књиге „Српске комите 1903 - 1912”



У Дому војске данас је представљена књига „Српска револуционарна организација – Комитско четовање у старој Србији и Македонији 1903-1912“ Стевана Симића, коју је издала "Хришћанска мисао" из Београда.

Књигу су представили Стефан Сурлић из Српског академског круга, отац Милорад Средојевић из Хришћанске мисли, приређивач Јово Бајић и др Дмитар Тасић из Института за стратегијска истраживања, одсек за Војну историју.

„Ова тема је запостављена област на нашим просторима. О томе сведочи чињеница да ми данас немамо поуздан списак комитских војвода, а о "простим" ратницима да и не говоримо. Колики је то грех према јунацима који су војевали и страдали за Србију тешко је исказати. Али, још је веће сагрешење према нашим потомцима." – рекао је Стефан Сурлић.

- Ова књига, није много велика по обиму, али је драгоцена по свом садржају. То је прича о историји наших ђедова и прађедова, нешто што смо заборавили, нешто што деценијама није било у истраживачком опусу научника“ – подсетио је отац Средојевић, издавач књиге.

„Комита је реч латинског порекла и буквално значи друг или пратилац. Своје ново значење добила је почетком прве деценије 20. века на просторима тзв. европске Турске, чија је владавина на Балкану дотрајавала. О комитама је почела да бруји  и европска штампа. Реч је тада ушла у моду и употребљавала се у значењу данашње речи специјалиста“ – објаснио је Јово Бајић.

„За мене је велика част да се нађем пред репринтом једног старијег издања и да могу да помогнем у осветљавању недовољно истражене области националне историје“ – рекао је др Дмитар Тасић и закључио да смо уз оваква издања на добром путу да се сећање на тај период наше историје не угаси.

photoФОТО ГАЛЕРИЈА