20.09.2019

Поетско вече у Дому Војске Србије



У склопу 56. београдског међународног сусрета писаца, манифестације која се од 20. до 23. септембра одржава у неколико српских градова, у Дому Војске Србије одржано је централно песничко вече, својеврсни рецитал на коме су песници презентовали своја дела. Мада поезија последњих деценија не заузима оно место које јој је с правом припадало вековима, она се не може отргнути из наших срца, истакли су песници пред неколико десетина љубитеља лепе речи, окупљених у свечаној сали некадашњег Ратничког дома. Свакодневнн удари масовних медија, који лепу уметност све више „гурају под тепих“, још нису успели да нас сасвим одвоје од поезије и поета. Гете, Грим, Пушкин, Иго, оставили су неизбрисив траг у нашим срцима, траг који данашњи поклоници поезије настављају да продубљују.

Овогодишњи Београдски сусрети писаца посвећени су јубилејима 200 година од рођења великог америчког поете Волта Витмана и 125 година од рођења нашег великог песника парадокса Момчила Настасијевића. У програмима који се одржавају у градовима широм Србије учествује 21 књижевник из 16 земаља. Поред песничких сусрета, биће организована и два округла стола о националној књижевности и глобализму, односно о стиху као нади, охрабрењу и вери.

Београдски сусрети писаца одржавају се у организацији Удружење књижевника Србије уз покровитељство Министарства културе и информисања.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА