25.09.2019

Прва међународна конференција „Сећање победника“



У Београду се од 24. до 27. септембра одржава манифестација „Сећање победника“ у оквиру које се, у Дому Војске Србије, организује дводневна међународна конференција Бесмртни пук, на којој учествује више од 100 организатора и координатора те чувене меморијалне поворке из 55 земаља света.

Поздрављајући учеснике скупа, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је истакао да конференција представља још једну прилику да се подигне глас против ревизије историје и свих оних који би да изједначе злочинце и жртве.

Ово је прилика да упутимо поруку свима онима који су заборавили да на обележавање 80 година од почетка Другог светског рата у Пољској позову представнике Русије и Србије, земаља чији су народи поднели огромне жртве током тог највећег страдања у историји човечанства, рекао је министар Ђорђевић и додао да неће успети сви они који желе да умање улогу и значај Срба и Руса у Другом светском рату. - Србија је, после посете председника Александра Вучића и његовог учешћа у поворци Бесмртног пука у Москви, поздравила одржавање те манифестације и тиме што је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања шетњу Бесмртног пука у градовима Србије уврстило у програм државних манифестација. - И убудуће ћемо сваке године 9. маја с поносом обележавати Дан победе у Другом светског рату као још један показатељ да је наш народ кроз историју увек био на правој страни. Ако смо до 2012. године историјске чињенице о томе занемарили, последњих година поново с поносом истичемо слободарску прошлост нашег народа, подсетио је министар Ђорђевић.

Ове године у колони Бесмртног пука у Београду, Нишу, Новом Саду и другим градовима Србије, учесници манифестације, осим фотографија својих предака погинулих у Другом светском рату, носили су и слике страдалих у Балканским и Првом светском рату, али и жртава НАТО агресије.    

Истичући да Србија није случајно изабрана за домаћина првог међународног скупа представника манифестације Шетња Бесмртног пука, која се, од оснивања 201 године до данас шири вртоглавом брзином по свим континентима, постајући својеврстан бренд сећања на жртве у Другом светском рату, председник Извршног комитета Бесмртног пука Артјом Хуторски је рекао да се тиме на још један начин обележава 75 година од ослобођења Београда, у коме су, октобра 1945. године, учествовали и припадници јединица совјетске Црвене армије.

Међународној конференцији „Шетња Бесмртног пука“, чију организацију логистички помаже Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, присуствовали су Александар Боцан-Харченко, изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Србији, нови амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански и многобројни гости и званице. Поред координатора манифестације из 55 земаља који ће на конференцији изнети своја искуства из вишегодишње праксе организовања шетње у част страдалих у Другом светском рату, на скупу учествује и десет представника из Србије, у којој се Бесмртни пук организује од 2016. године.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА