22.10.2019

Промоција монографије „Спомен-собе у Министарству одбране и Војсци Србије - огледало историје и традиције 1804-1918“



Промоција издања Медија центра „Одбрана“, на 64. Међународном сајму књига у Београду, започела је представљањем монографије „Спомен-собе у Министарству одбране и Војсци Србије -  огледало историје и традиције 1804-1918", објављене на српском, руском и француском језику.

Дело, које потписују потпуковник др Миљан Милкић, потпуковник др Далибор Денда, др Маријана Мраовић и Маријана Јовелић, сликом и речју приказује како припадници Министарства одбране и Војске Србије чувају и вреднују српске војничке традиције и успомене на људе и догађаје из наше војничке прошлости.

У вредновању традиција које одржавају континуитет државног и војничког организовања српског народа, велики значај имају спомен-собе, у јединицама и установама Војске Србије, које су отворене за јавност и формиране уз помоћ кустоса Војног музеја. Представљена монографија доноси приказ 34 спомен-собе.

Говорећи о основној замисли књиге, пуковник Стевица Kарапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ и члан Уређивачког колегијума издања, истакао је да је реч о својеврсном покретању културе сећања, јер „само онај ко поштује и познаје своју прошлост може да се одреди у садашњости и да планира будућност“.

- У тој обнови културе сећања, на првом месту су спомен-собе, као природни носиоци те културе иако су оне само мањи део места где се негују српске војничке традиције. Наш рад на монографији поделили смо на две етапе. Њеним објављивањем је завршена прва, која се састојала у томе да се у идентитет састава Министарства одбране и Војске Србије, који имају спомен-собе, уграде српске војничке традиције из Првог светског рата - рекао је пуковник Kарапанџин и подсетио да је монографија свечано представљена на Дан примирја у Првом светском рату, 2018. године у некадашњем Ратничком дому.

Он је додао да ће друга етапа бити далеко свеобухватнија, а идеја је да се са повезивањем српских војничких традиција и њиховим уграђивањем у идентитет постојећих састава иде према свим периодима српске војне историје, уз равноправни однос према сваком.

– Циљ је и то да се број спомен-соба увећава па се надамо да ће сваки састав који има спомен-собу, радити сопствену монографију, јер ће имати дефинисане критеријуме. Радећи на овом делу и те како смо могли видети да је Војска Србије, осим што је непосредни наследник јунака из наших славних периода, у етичком смислу - слика свих српских војски кроз историју. У онтолошкошком смислу она је и икона небеске војске због јеванђелске спремности за жртву српског војника, кроз целокупну историју - закључио је директор Медија центар „Одбрана“, пуковник Стевица Kарапанџин.

Весна Балтић из Управе за односе с јавношћу Министарства одбране, која је била у радном тиму за израду монографије, рекла је да је за то дело веома значајно „када кажемо спомен-соба, у Министарству одбране и Војсци Србије, то слободно можемо да преведемо са нечим што бисмо назвали мали музеј“.

- Реч је о једном обиљу артефаката, што музејске, што архивске грађе, међу којима ће неки засигурно имати статус културног добра, а неки већ сад имају статус добра која уживају претходну заштиту.

Она је рекла и да је оно што је веома значајно за Министарство одбране и за Војску Србије то што су спомен-собе места где се преплићу култура и традиција, које су незаобилазни део нашег идентитета.

Да монографија представља комплексан истраживачки и ауторски пројекат, рекла је др Маријана Мраовић из Војног архива, један од аутора.

– Припрема нашег истраживачког тима за одабир архивске грађе и фотографија захтевао је испуњавање више сложених корака и остваривање увида у постојеће историјске материјалне артефакте и друге материјале, које већ садрже постојеће спомен-собе и њихови огранци. Имали смо низ састанака и остварили смо изузетну сарадњу са институцијама ван система одбране, а посебно централним и локалним архивима и музејима – рекла је Маријана Мраовић и додала да је истраживачки тим презентовао садржину, историјат и традицију сваке спомен-собе понаособ.

– Циљ је био да спомен-собе буду приказане кроз утемељене историјске чињенице, поткрепљене и архивским документима и релевантним фото материјалом као и музеалијама, и у томе смо успели, рекла је коауторка монографије „Спомен-собе у Министарству одбране и Војсци Србије“.