22.10.2019

Tреће издање спомен књиге „Јунаци отаџбине“



Другог дана 64. Међународног сајма књига у Београду на штанду Министарства одбране и Војске Србије под слоганом „Памтимо књигом“, међу првим промовисаним делима ове године, представљено је треће допуњено издање спомен књиге „Јунаци отаџбине“ чији је издавач Медија центар „Одбрана“. О делу, али и о сећањима на трагичне године српске историје говорили су начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин и начелник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици пуковник Желимир Мрдаљ из Министарства унутрашњих послова.
 
Пуковник Шљиванчанин, који је 1999. године био на дужности команданта 53. граничног батаљона на Косову и Метохији, открио је да је спомен књига „Јунаци отаџбине“ дело којем се редовно враћа.
 - Ову књигу држим на столу и бар једном недељно је прелиставам. У марту и септембру, у време када је моја јединица преживела највећа страдања и губитке, читам је свакодневно. Много пута сам тражио адекватан израз којим бих пренео моја осећања гледајући те странице, али у томе нисам успео, све док нисам чуо цитат наше глумице Мире Бањац која је размишљајући о преминулом глумцу Маринку Маџгаљу поручила „Срамота ме је што сам жива, док гледам како младост одлази“. Верујте ми да се понекад и ја тако осећам размишљајући о свима који су страдали тих несрећних година – поручио је пуковник Шљиванчанин, додајући да значај овог дела није само у томе да сачува успомену на пале борце током 1998. и 1999. године, већ је она и историјско сведочанство, будући да се, како је то он рекао, о сваком датуму, слици и погинулом припаднику који се нашао на њеним страницама може испричати посебна прича.
 
Пуковник Желимир Мрдаљ који је 1998. био припадник Специјалне антитерористичке јединице поручио је да је спомен књига „Јунаци отаџбине“ више од једноставне збирке имена и биографија.
 
- Свако име које је забележено у књизи носи неку своју причу, судбину и успомену код свих нас који смо учествовали у овим догађајима. На тај начин чувамо успомену на све оне који више нису са нама, а „Јунаци отаџбине“ још једно су средство за остваривање тог циља – рекао је пуковник Мрдаљ.
 
У години обележавања две деценије од НАТО агресије организоване су бројне манифестације, а Медија центар „Одбрана“, на предлог министра одбране, приступио је изради трећег издања спомен књиге. Књига „Јунаци отаџбине“ чува успомену на припаднике Војске и МУП-а чију пожртвованост и несебичну жртву – животе које су дали за слободу земље и народа не сме прекрити заборав.
 
У трећем издању спомен књиге први пут на једном месту објављене су 33 биографије са фотографијама припадника безбедносних снага који су изгубили живот током службе у Копненој зони безбедности, до децембра 2001. године, као Четврто поглавље.