23.10.2019

Трибина о изазовима војне дипломатије



На штанду Министарства одбране и Војске Србије, у оквиру представљања система одбране, одржана је трибина "Изазови савремене војне дипломатије у ери глобализма", на којој су учествовали припадници Војнообавештајне агенције и Одсека за сарадњу са страним војним представницима.

О историјату војне дипломатије и улози изасланика одбране и њиховим конкретним задужењима, говорио је пуковник Александар Миленковић, који је истакао да корени војне дипломатије сежу до давнина, а да се функција војног изасланика мењала и надограђивала током година. У свом излагању, он је представио и задатке изасланика одбране, начин акредитације и њихову селекцију, као и обуку, која је различита у свакој земљи.

Пуковник Миленковић је, као савет младим официрима који би једног дана желели да се баве послом војних изасланика, истакао да посебно обрате пажњу на учење страних језика, као и познавање војне доктрине и стратегије.
 
У наставку трибине, мајор Милан Бероња говорио је о страним изасланицима одбране акредитованим у нашој земљи и активностима Одсека за сарадњу са страним војним представницима. У његовом излагању посебно интересантно било је илустровање пораста активности међународне војне сарадње, коју је, примера ради, 2006. године чинила 741, а 2017. године 1021 активност, што говори о интензивирању и великом броју задарака који проистичу из нашег положаја војне неутралности.
 
Обраћајући се окупљенима на штанду  Министарства одбране и Војске Србије, пуковник Саша Перовић осврнуо се на мрежу изасланстава одбране Републике Србије у свету, као и на изазове с којима се сусрећу наши изасланици свакодневно.
 
- Кључни изазов је брзина протока информација у свету који је постао "глобално село". Пре двадсет година, када смо упућивали људе у неке земље, изгледало је као да иду негде далеко, а данас је све близу, и све се променило - рекао је пуковник Перовић, сведочећи о неколико пута већој динамици догађања, и додао да повећање билатералних војних активности - имплицира знатно више посла за војну дипломатију.
 
Он је на крају излагања рекао да поуздано може да каже да тамо где имамо наше изасланике - имамо и боље разумевање с том државом, што сведочи да, кроз наш процес селекције и обуке, долазимо до најбољих људи коју могу да изађу у сусрет сложеним изазовима војне дипломатије.