23.10.2019

На Сајму књига представљена монографија „Страни утицај на развој српске војне доктрине у 19. и првој деценији 20. века“



Четврти дан Сајма књига у Београду на штанду Министарства одбране и Војске Србије обележен је промоцијом нових издања Медија центра „Одбрана“. Једно у низу дела која су данас представљена је и монографија „Страни утицај на развој српске војне доктрине у 19. и првој деценији 20. века“. О књизи су говорили њен аутор пуковник доц. др Слободан Ђукић, начелник катедре друштвених наука на Војној академији и један од рецензената монографије потпуковник др Далибор Денда.
 
Направивши осврт на развој српске војне доктрине кроз поглавља посвећена историји школовања српских официра у иностранству, али и служби страних официра у српској војсци пред Први светски рат, пуковник Ђукић истакао је да је монографију писао са намером да она буде путоказ данашњој војсци како би учећи на искуствима из прошлости постала снажна војска, као што је то била српска војска некада.

- На неки начин, то је ретроспективa наше будућности, односно садашњности. Српска војска може да учи једино на свом искуству и на ономе што јој је записано у традицији, проучавајући своје битке. Наша доктрина увек је била доктрина дочека, дакле активне одбране – дочекати непријатеља, зауставити га и онда му, ако је то могуће, нанети ударце. И то је највеће достигнуће српске војне теорије пред Први светски рат – поручио је пуковник Ђукић говорећи о свом делу на Сајму књига.
 
Потпуковник Денда подсетио је да ова тема није непозната у српској војној литератури и у историографији, али да су се њом некако увек бавиле особе које нису биле довољно компетентне и информисане.
 
- Најчешће је ту било речи о историчарима који нису поседовали довољна војничка знања да на прави начин интерпретирају војноисторијске чињенице и да им дају право значење. Или је, пак, реч била о школованим војницима којима је недостајало историјске поткованости да историјске чињенице сместе у одговарајући временски оквир како би се оне тумачиле на прави начин. Имамо срећу да је књигу о којој говоримо написао човек који је у себи објединио и војничка и знања школованог историчара. Реч је о професионалном војнику који је каријеру започео као школовани официр, који има ратно искуство, али и о човеку који је од момента када је постао прво асистент, а касније и наставник у Војној академији схватио значај историчарског знања, на филозофском факултету Универзитета у Београду завршио своје магистарске студије и развио се у једног од водећих војних историчара које има Војска Србије – нагласио је потпуковник Денда додавши да се богатство монографије, осим у погледу писаног садржаја огледа и у томе што је она богато илустрована фотографијама из фонда Војног музеја од којих су неке први пут објављене управо у овом делу.