23.10.2019

Трибина „Геополитички аспекти савремених безбедносних изазова Републике Србије“



Четврти дан презентације Министарства одбране и Војске Србије на 64. Међународном сајму књига у Београду крунисан је изузетно посећеном трибином „Геополитички аспекти савремених безбедносних изазова Републике Србије“.
 
На трибини су говорили експерти у овој области, генерал у пензији проф. др Бранко Крга, доц. др Владимир Ајзенхамер из Факултета безбедности Универзитета у Београду, пуковник др Вељко Благојевић из Института за стратегијска истраживања и пуковник Вангел Милковски из Школе националне одбране.
 
Међу гостима трибине био је и државни секретар у Министарству одбране Републике Србије Александар Живковић који је, поздрављајући присутне у име министра одбране Александра Вулина, одао признање Институту за стратегијска истраживања за организацију трибине.
 
- Одао бих признање и модератору и излагачима на овој трибини, јер из мог угла ова излагања имала су изванредан квалитет који може да се пореди са квалитетом научних конференција из ове области којима сам имао прилику да присуствујем. Надам се да ћемо из свих ових излагања, без обзира што су ове теме обухваћене и предавањима на Универзитету одбране, извући неке поуке и доградити све оно што је потребно да у будућем периоду још боље оспособимо будуће официре и официре на високим дужностима, али и цивилна лица која долазе на Високе студије безбедности и одбране како би боље схватили геополитику и геостратегију 21. века и да самим тим помогнемо нашој земљи да се не понови 20. век, поручио је Живковић.
 
Учесници трибине сагласни су да Република Србија и Балкан у заоштреним геополитичким надметањима имају посебно место као простор на ком се преламају различити културолошки, религијски и цивилизацијски утицаји, али се више сукобљавају интереси и амбиције великих сила, чинећи од њега простор изражене нестабилности и тешко предвидљиве будућности. На тај начин Балкан и данас истрајава као простор подела и арена надметања идејно и геополитички веома различитих и супротстављених концепција.
 
Генерал Крга оценио је да откако се геополитика први пут поменула крајем 19. века па до данас траје расправа о овој научној дисциплини – од глорификације па до њеног оспоравања.
 
- Геополитика подразумева владање или контролу неким простором. Геополитички утицаји на неке процесе на том простору па и на Балкану представљају константу и у оквиру сваког од процеса који се одвијају на некој територији постоје снажни геополитички елементи, истакао је Крга сагледавајући свеопште аспекте геополитичког утицаја на Балкану.
 
Пуковник Вељковић образложио је шта је то што чини константу евроатлантистичке парадигме балканских процеса, док је пуковник Милковски изнео своје виђење геостратегијске тежине Балкана у склопу актуелних војно-стратегијских процеса на европском и евроазијском простору.
 
Учесник трибине Ајзенхамер осврнуо се на сагледавање исламског изазова и геополитичких амбиција неких од актера исламског света у погледу Балкана, а међу темама о којима се расправљало била је и она о геополитичким координатама кризе на Косову и Метохији, као и нерешен проблем југословенског наслеђа.
 
Такође, говорило се и о веома актуелном проблему миграција, исламског екстремизма као и енергетској безбедности Републике Србије.