24.10.2019

Промоција нових издања Медија центра "Одбрана"



Промоција нових издања Медија центра "Одбрана" на 64. Међународном сајму књига у Београду, четвртог сајамског дана, започела је представљањем две књиге из едиције "Историја".

Реч је о делу Александра Животића "Путникова школа ратне вештине",  и књизи "Белешке са министарских седница уочи Великог рата - Душана П Стефановића”.

О тим издањима Медија центра "Одбрана" говорили су др Велимир Иветић приређивач и аутор уводне студије друге књиге и потпуковник др Далибор Денда.

Након Мајског преврата, Радомир Путник пресудно је утицао на правце развоја српског Генералштаба и његово кадровско јачање. Под неговим вођством и према његовим замислима, организован је рад у Генералштабу, састављени ратни планови и уведено ново наоружање и опрема, али и изграђена железничка и путна мрежа, која би се у случају рата могла ефикасно користити за потребе одбране земље - чуло се током промоције књиге "Путникова школа ратне вештине".

У недостатка оригиналних записника са седнице Српске владе уочи Првог светског рата, белешке генерала Стефановића представљају историјски извор од прворазредне вредности. Белешке министра војног, пуковника, касније дивизијског генерала до почетка рата, обилују бројним непознатим, а важним чињеницама које се односе на изузетно турбулентно време српске историје, које није довољно истражено.