24.10.2019

Промоције нових издања из едиције „Историја“



Промоције су током целог дана привлачиле велику пажњу посетилаца Сајма, а такав је био случај и са презентацијама књига из едиције „Историја“. Реч је о делима  „Од сурове стварности до алтернативне реалности – Пропаганда Владе Милана Недића (1941-1944)“, ауторке Маријане Мраовић, и „Официр са пет досијеа – Живот Димитрија Цветковића“ коју је написао генерал у пензији Светко Ковач.
 
На промоцији су, осим аутора, о делима говорили и њихови рецензенти др Зоран Јањетовић из Института за новију историју Србије и др Миле Бјелајац, директор тог Института.
 Ауторка дела „Од сурове стварности до алтернативне реалности – Пропаганда Владе Милана Недића (1941-1944)“ представила је идеолошку матрицу на основу које је Недићева Влада спроводила практичне замисли, односно пропагирање својих акција.
 
- Опредељење да се истраживачки обради ова тема произашло је из мог уверења да би њена анализа представљала конкретан допринос богатом наслеђу из Другог светског рата, уз објективно преиспитивање процеса и појава у том рату, поготово када је реч о феномену пропаганде, и процесима памћења и заборављања – објаснила је ауторка мотиве који су је навели на истраживачки рад на овом делу.
 
Ништа мање пажње од увек актуелне теме ратне пропаганде привукло је дело Светка Ковача „Официр са пет досијеа – Живот Димитрија Цветковића“. Ова несвакидашња личност, способан човек и врхунски официр оставио је јасне трагове и успео да надрасте ограничења времена и ситуације у којима се осликавао његов живот. Кроз досијеа Војске Краљевине Србије, Краљевске војске отаџбине, Гестапоа, ЈНА и КОС-а, аутор је представио погубан утицај разних идеолошких застрањивања, сукоба и подела који се и данас осећа на његовој личности.
 
 - Аутор се доказао својим искуством на овим темама, и радним и оним списатељским. Књига коју данас представљамо има и општи контекст, као и ту индивидуалну страну, будући да је реч о запису животне приче и судбине једне несвакидашње личности каква је био Димитрије Цветковић – оценио је др Бјелајац, док је Светко Ковач говорећи о свом делу истакао да га је идеји о писању о животу Цветковића привукла специфичност његовог лика.
 
- Када сам писао књигу „Војна служба безбедности у Србији“ тражио сам да ми донесу најстарији досије, да бих видео како он изгледа и да бих га описао. Донели су ми досије који се састојао од много докумената писаних на немачком, енглеском и српском језику, мало обичном оловком, мало на писаћој машини. Читајући, схватио сам да пред собом имам веома занимљиво сведочанство. Рекао сам себи – овај човек има пет досијеа – поручио је Ковач, истичући да књига о Димитрију Цветковићу представља писани запис о многим официрима који су доживели сличну судбину.