24.10.2019

Одржана трибина „Буди војник“



Осим промоција нових издања Медија центра „Одбрана“, презентацију Министарства одбране на 64. Међународном сајму књига у Београду обележио је и велики број занимљивих трибина. Једна од њих била је и данашња посвећена војном позиву, односно кадровском обезбеђењу у Војсци Србије под називом „Буди војник“. Говорници на трибини били су начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, потпуковник доц. др Срђан Старчевић са катедре друштвених наука Војне академије и психолог доцент др Јелена Петровић из Војне академије.

Генерал Иришкић је нагласио да је вођење кадра кроз школовање на свим нивоима обучавања за потребе јединица Србије, по родовима и службама за оне области у којима Војска Србије, у зависности од генерације, искаже потребе, „база попуне јединица Војске Србије“.

- Ми смо процес осавремењавања наоружањем и војном опремом, а паралелно са тим прибављањем кадра адекватног профила, препознали и кроз школовање у свим облицима усавршавања. Овај специфичан и карактеристичан кадар који нам треба за наше јединице прибављамо кроз све облике усавршавања у Војној академији и у Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране, поручио је генерал Иришкић, док је потпуковник Старчевић појаснио шта се кадетима и будућим официрима пружа током школовања.

- Оно што се у политичкој социологији зове војни ресурс јесте један од стратешких ресурса за сваку државу. У томе су били сагласни сви велики теоретичари друштва и друштвених феномена од античке Грчке, као колевке наше цивилизације па до Америке нашег доба. Таква врста ресурса захтева посебну негу и организацију и увек су све државе водиле рачуна о овом ресурсу који није само људски већ и материјални и технички. Ипак, тај људски део јесте незаменљив. Морате имати људе да бисте имали војску, објаснио је потпуковник Старчевић на који начин се гради будући кадар Војске Србије додавши да то што се подразумева под појмом „војни ресурс“ јесте широко и диференцирано, али је сигурно да у том ресурсу најважнију улогу имају они који управљају осталим сегментима ресурса – официри.

Психолог Јелена Петровић дала је стручни осврт на мотиве који утичу код појединаца на избор војног позива, поделивши их у три групе – унутрашње, спољашње и посебне.

- Прву и најдоминантнију групу чини мотив патриотизма, унутрашње потребе да се служи отаџбини и народу. Ту су и генерацијски фактори па се млади под утицајем наслеђа војног позива у породици одлучују да обуку униформу. Другу групу чини економски фактор и сви они који се на војни позив одлучују због чињенице да он гарантује сигурност, финансијску стабилност и егзистенцију. И на крају, ту су посебни мотиви, а у последње време међу најснажнијима, утицај серије „Војна академија“, објаснила је Јелена Петровић.

Трибини „Буди војник“ присуствовали су и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе, као и кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА.