24.10.2019

Представљена књига руског академика Панарина „Хибридни рат – теорија и пракса“



Познати руски академик и стручњак за информациони рат проф. др Игор Николајевич Панарин вечерас је пред бројном публиком београдског Дома Војске представио своју књигу „Хибридни рат– теорија и пракса“, у којој објашњава генезу терминолошки новог, али у историји много пута испољеног и опробаног феномена названог "хибридни рат".

Публикацију доктора политичких наука из Москве вечерас су представили приређивачи српског издања - војни есксперти проф. др Елизабета Ристановић и бригадни генерал проф. др  Мирослав Талијан. 

У књизи проф. др Панарина посебно се обрађују тероризам, обојене револуције и сајбер операције, информациони рат који представља спецификум данашњице, као и управљање информационим токовима у кризним ситуацијама - објаснила је проф. др Ристановић, дајући примере хибридног рата спроведеног над српским народом у операцијама као што су "Бљесак", "Олуја", "Милосрдни анђео". 

Проф. др Ристановић је истакла да хибридни рат, као начин новог ратовања, укључује нова оружја и технологије попут сајбер напада, пропаганде, деловање невладиних организација, економске блокаде, тероризам, етничке и религиозне сукобе, корупцију и друге начине деловања који нису облик класичног рата. Она наглашава да савремени рат обухвата једну другу форму која се може посматрати као медицинско - биолошка, а то је рат за душе људи. У том контексту проф. др Ристановић осврнула се и на формулу проф. др Панарина "3Д", која као меру у борби против хибридног рата подразумева духовност, државност и достојанство. 

Према речима бригадног генерала проф. др Мирослава Талијана, књига "Хибридни рат" је свестрано и оригинално дело које је производ вишедеценијског ауторовог педагошког и практичног научног рада. Како каже, књига је богата ризница података, у којој се аутор осврнуо на радове бројних савремених геополитичара на којима се заснивају како западне тако и руска геополитичка доктрина. 

Књига "Хибридно ратовање", наглашава генерал Талијан, може у многоме користити Министарству одбране, Војсци Србије, институцијама српског војног школства и другим војно-образовним и научним установама, а посебно официрском кору јер њен текст у великој мери објашњава историју збивања међу најразвијенијим земљама света. Он додаје да је Панариново дело корисно штиво и за државнике, политичаре, али и ширу читалачку публику која жели да сагледа савремене претње и угрожавање безбедности. 

Издавач српског издања књиге проф. др Панарина, који важи за једног од најпризнатијих светских аналитичара глобалне економије и геополитике 21. века, је Клуб генерала и адмирала Србије и Удружење „Милутин Миланковић”. У име издавача на промоцији је говорио генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, који је представио најзначајнији податке из биографије аутора и истакао да Клуб генерала и адмирала Србије има за циљ да пренесе младим генерацијама своја искуства из рада и рата, да помогне садашњим припадницима система одбране да лакше обављају своју свету дужност - одбрану земље и очување слободе народа. Један од начина помоћи, наглашава Миладиновић, је указивање на нове облике претњи и угрожавања, а управо Панаринову књига може бити корисна у томе. 

Аутор књиге проф. др Игор Николајевич Панарин објаснио је да се израз "хибридни рат" појавио у САД 2005. године и да се као доктрина даље развијао у оквиру НАТО-а. Панарин наглашава да се трудио да у књизи да своје виђење феномена хибридног рата, које се у односу на западне теоретичаре разликује у томе што они у састав хибридног рата не укључују обојене револуције, тероризам и економске санкције. 

Проф. др Панарин каже да је важно увидети да је војни део хибридног ратa на последњем месту, а да је прва на удару духовна сфера, у чему се препознаје и напад на православље, као део технологије хибридног рата. Друго је, додаје Панарин, што је српски народ, као и руски, раздељен стотинама година, а што је управо дело заједничких непријатеља. Наш задатак је да пре свега вратимо духовне вредности, попут породице, рекао је Панарин. 

Уметнички допринос промоцији књиге, којој су присуствовали државни секретар Александар Живковић и в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Ранковић, као и бројни гости из свих сфера јавног живота, дали су драмски и музички уметници Ивана Жигон, Лепомир Ивковић, Оливер Њего и маестро клавира Никола Рацков. 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА