25.10.2019

Промоција књига о генералу Павковићу из едиције "Ратник"



Промоција нових издања Медија центра “Одбрана”, на штанду Министарства одбране и Војске Србије, на 64. Међународном сајму књига у Београду, настављена је представљањем две књиге о генералу Небојши Павковићу из едиције “Ратник”, која бележи ратна искуства српских војних команданата.

Прва књига чији је Павковић и аутор, носи назив “Мирис барута и смрти на Косову и Метохији 1999. године”, а друга доноси генералова “Сведочења из Финске” која су, у тој земљи на северу Европе, забележили Драгана Марковић и Раденко Мутавџић.

О тим делима говорили су проф. др Милан Мијалковски, један од рецензената прве књиге, др Миле Бјелајац, који је писао предговор за другу и Драгана Марковић коаутор “Сведочења” и главна и одговорна уредница магазина “Одбрана”.

Да књига доноси освежење на публицистичкој сцени, у рецензији је записао, а данас поновио Милан Мијалковски.

- Аутор веома квалитетно и богато описује један бриљантан, али изнуђен облик одбране Србије, током 1998. године. Реч је о више група поткрепљених чињеница и елемената стратегије и тактике, коју је Република Србија користила у заштити својих националних интереса, рекао је један од рецензената књиге.

Бјелајац, који је писао предговор за “Сведочења из Финске”, рекао је да је аксиом од кога сви полазимо то - да свако има право да брани своју земљу.

- То је вододелница на којој се разликујемо. С одбраном никад не може да се калкулише, рекао је Бјелајац.

Драгана Марковић, која је са Раденком Мутавџићем боравила у Финској и разговарала са генералом Павковићем, сведочила је о личним утисцима после интервјуа и пренела неке од илустративних детаља тог разговора.

 - Договор који сам имала с колегом пре пута у Финску јесте да разговори са генералом Павковићем треба да надиђу чињенични след догађаја из 1998. и 1999. године, које је он већ детаљно обрадио у својим књигама, па су нам питања била тако срочена, рекла је Драгана Марковић и додала да одговори дефинишу књигу као својеврсно упутство за читање свих осталих књига генерала Павковића, јер је “речима осликан његов портрет”.

На промоцији се обратио и ратни командант Приштинског корпуса, пензионисани генерал Владимир Лазаревић, који је јавно упутио поздравне речи генералу Павковићу.

- Све књиге из едиције “Ратник” су монументални писани споменици о неизмерном хероизму, несаломивом борбеном моралу и највишем степену патриотизма припадника легендарног Приштинског корпуса и херојске Треће армије. Те књиге крајње објективно, са најкомплетнијим именима и детаљима, доносе значајно сведочење и пре свега су намењене онима који више нису међу нама, а то је 690 страдалника из Треће армије, рекао је генерал Лазаревић.