25.10.2019

Представљена дела „Војвода Петар Бојовић“ и „Ратни дани ратне морнарице – дневник од 23. марта до 16. јуна 1999.“



Последњи дани Сајма књига у Београду привлаче велики број посетилаца. То се дало приметити и данас на штанду Министарства одбране и Војске Србије где су пред пуном салом за промоције представљена нова издања Медија центра „Одбрана“. Реч је о делима „Војвода Петар Бојовић – Разматрање војне моћи“ из едиције „Историја“ коју је приредио и за њу написао уводну студију директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин и „Ратни дани ратне морнарице – дневник од 23. марта до 16. јуна 1999.“ из едиције „Ратник“ чији је аутор адмирал у пензији Бошко Антић.
 
- Петар Бојовић био је запостављен у односу на њему хијерархијски равне савременике, тако да сам и ја постепено и сукцесивно улазио у ту проблематику и сигуран сам да ни данас ова прича није завршена, описао је мотиве за рад на делу о Петру Бојовићу пуковник Карапанџин, додајући да га је Бојовићев чланак „Официрски кор“ мотивисао да предложи уредницима издавачке делатности Медија центра „Одбрана“ да се приреди књига посвећена Петру Бојовићу из угла официра.

 О књизи пуковника Карапанџина говорили су њени рецензенти командант Специјалне бригаде бригадни генерал др Мирослав Талијан и потпуковник др Далибор Денда из Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране.
 
- Аутор ове књиге даје уопштено и синтетизовано сазнање о животу, раду и војном делу Петра Бојовића. Широј и ужој стручној јавности се без тумачења историјских догађаја и доношења вредносних судова представља живот и рад једног од четири најзнаменитијих српских војвода из периода Великог рата – поручио је бригадни генерал Талијан, а томе је своју оцену о личности Петра Бојовића додао и попуковник Далибор Денда.
 
- Војвода Петар Бојовић једна је од оних личнисти која је у нашој ратној историји слављена и оспоравана. Томе је допринела необична чињеница да је војвода Бојовић живео веома дуго и да је његов животни век довео до тога да види слом идеала за које се борио. Као војник и командант оставио је иза себе необично велики књижевни опус који говори о њему као војнику и његовом схватању војничке професије – истакао је Денда.
 
Говорећи о свом делу „Ратни дани ратне морнарице – дневник од 23. марта до 16. јуна 1999.“, адмирал у пензији Бошко Антић подсетио се двоструке ситуације у којој се нашао током НАТО агресије, као део команде ратне морнарице Војске Југославије у Црној Гори, и чињенице да су у исто време постојали закони војске и државе, и они који их су се само привидно придржавали.
 
- Нашао сам се у доста инертној служби за информисање. Због тога сам тражио планове за обилазак јединица и подизање морала, подстицао сарадњу са средствима информисања. Радили смо преглед штампе за команданта, али ускоро смо се суочили са чињеницом да је информисање било потпуно блокирано. Имали смо радио – Глас Америке, Слободну Европу, али нигде није било вести о томе шта се догађа у унутрашњости земље. Упорним радом успео сам да сломим ту блокаду, пласирајући чланке у дневну новину Дан и тражећи све начине да наш глас сломи тишину којом смо били окружени – описао је адмирал у пензији Антић своје ратне дане из те 1999. и оно са чиме су се суочавали припадници ратне морнарице у то време.