27.10.2019

На Сајму књига одржана промоција дела из едиције „Геополитика“



Последњи дан овогодишњег Међународног сајма књига у Београду на штанду Министарства одбране и Војске Србије обележен је промовисањем нових издања Медија центра „Одбрана“.
 
На промоцији књига „Земља безнађа – Босна и Бошњаци између јуче и сутра“ и „Бела Рус на коридору великих ратова“, из едиције „Геополитика“, о делима су говорили њихови аутори Џевад Галијашевић и Срећко Ђукић.
 
Према речима Галијашевића, његово дело говори о проблемима једне етничке заједнице која јесте нација „у смислу националних осећања која су код Бошњака прилично дефинисана“, али запажа одсуство националне свести будући да њени основни елементи, почевши од њеног назива – никада нису прецизно организовани.
 
- Бошњаци су кроз историју лутали. Они никада нису идентификовали своју националну припадност. Били су Срби, Хрвати, понекад неопредељени, чак и Муслимани, а данас су Бошњаци. Нација није финални процес, закључак. Нација је ток развоја народа једне етничке заједнице која се кроз историју развија. Она мора да изражава одређени идентитет и показује одређене културолошке обрасце, а то је оно што се код нове „бошњачке нације“ током последњих 50 година, током којих су они пет пута мењали своје име никада није дефинисало – истакао је Џевад Галијашевић, чија је књига прва од штампаних  у едицији „Геополитика“.
 
Он је додао да је Босна као „земља, територија, простор поменута у делима Константина Порфирогенита“.
 
- Али је помињана искључиво, оно за шта имамо доказе и имамо у књигама, као Босона, као мала земља у саставу ранофеудалне српске државе под кнезом Чаславом – објаснио је Галијашевић.
 
Другу у низу из ове едиције потписује Срећко Ђукић, некадашњи амбасадор Југославије у Русији, а затим и Србије у Белорусији, који је истакао да је „Бела Рус на коридору великих ратова“ у ствари сведочанство судбине једног напаћеног народа чија је историја – историја рата и страдања.
 
- Својим дипломатским мисијама увек сам настојао да земљу у којој служим доживим од народа до врха политике, и од врха политике до народа. Белорусија је за мене била нарочито инспиративна, јер сам посматрао свакодневно промене које се дешавају у тој земљи, која је у геополитичком смислу, током моје службе, свакодневно добијала на свом значају – поручио је Ђукић, нагласивши да је у време његове службе Белорусија била стратешка линија Варшавског уговора, али да је исту судбину кључара источних врата на која је Запад оружјем одувек куцао имала и вековима раније.