27.10.2019

Представљена дела из едиције „Косово и Метохија“, „Искуство ратовања“ и „Фокус“ Медија центра „Одбрана“



Представљање издавачке делатности Министарства одбране и Војске Србије, као и представљање система одбране на 64. Међународном сајму књига у Београду ове године окончано је промоцијом дела у издању Медија центра „Одбрана“ - „Судија у земљама безакоња“ аутора Кристера Карпхамара, из едиције „Косово и Метохија“, затим „У зони уништења - Ратни пут 5. ракетног дивизиона“ коју је написао Зоран Ђорђевић за едицију „Искуство ратовања“ и „Државна управа и управљање људским ресурсима“ Ивице Лазовића из едиције „Фокус“.
 
Изузетно посећеној промоцији присуствовао је и министар одбране Александар Вулин. Поздравивши све присутне на крају промоције, министар Вулин истакао је да се на штанду Министарства одбране и Војске Србије увек борило против неправде и да се исправљало оно што се плански и намерно радило како би се унизила и умањила наша војска и држава.
 Говорећи о делу „Судија у земљама безакоња“ Кристера Карпхамара, главни и одговорни уредник „Службеног гласника“ Петар Арбутина истакао је да је реч о мемоарима човека који је покушао првенствено себи, а затим и читаоцима, да са становишта појединца који етнички не припада Балкану објасни шта се на овим просторима заиста догодило и шта се десило са законом и праведношћу које је успоставило Европу и свет на основама хришћанског и Римског права.
 
- Ова књига почиње једним психолошким извештајем, својеврсном лекарском анамнезом човека који није успео у томе да душом избегне сва трагична дешавања у којима је учествовао. Прво у Босни и Херцеговини, затим на Косову и Метохији, а на крају и у Индонезији. Он пише о веома конкретним стварима и људима и не жели да буде судија века, али јесте његов страдалник. Његова судбина јесте судбина меланхоличног европског интелектуалца који у овом делу настоји да објасни зашто се из удобности шведског социјализма упутио у једну чудну ратну зону – поручио је Арбутина, додајући да због тога интелектуална одговорност коју је Карпхамар осећао и обликовала непосредност његовог исказа у овом делу.
 
Дело „У зони уништења - Ратни пут 5. ракетног дивизиона“ из едиције „Ратно искуство“ сведочанство је о храбрости и изазовима са којима се чувена јединица Војке Србије сусрела током НАТО агресије 1999. године, а њен аутор Зоран Ђорђевић поделио је да је највеће искушење које је ракетни дивизон преживео током рата била борба са непријатељском наменском групом, намењеном за онеспособљавање и уништавање ракетних дивизиона, током девет дана које је дивизион без промене положаја одолевао сталним нападима непријатеља. Окупљање ветерана овог дивизиона, у марту 2019. године, мотивисало га је, како каже, да тој херојској борби посвети књигу и на тај начин га сачува од заборава.
 
Едиција „Фокус“ замишљена је као место на ком ће се у будућности повремено посвећивати пажња правничком, социјалном и медијском преиспитивању стања, односно изграђености наших институција. Прва у тој едицији је књига Ивице Лазовића „Државна управа и управљање људским ресурсима“ о којој је уз аутора говорио и њен рецензент проф. др Живко Кулић.
 
- Када се сагледа дефиниција, историја развоја и значај феномена „људски ресурси“ јасно је колики је изазов био пред аутором. Он је у свом делу критички преиспитао стање наше регулативе у сфери управљања, стање наше теорије, али и праксе. У делу су сажети озбиљни подухвати и анализе, уз  низ критичких осврта и сугестија у ком правцу се може унапредити стање у државној управи – дао је кратак осврт на Лазовићево дело професор Кулић, док је аутор истакао да су Медија центар „Одбрана“, Министарство одбране и Војска Србије најприродније место за објављивање оваквог дела будући да су „државна управа и сви принципи изведени из државне управе настали у војсци кроз теоријски приступ од најстаријих времена до савременог доба“.
 
- Људски ресурс најважнији је ресурс државне управе будући да је њена организација заснована на њему. Ова имена људи настрадалих у рату 1999. године, и имена свих људи настрадалих у одбрамбеним ратовима и на свим нашим стратиштима, она су сведочанство њихове жртве уткане темељима државе које позива на етичку одговорност државе према њима као свом најважнијем ресурсу – закључио је Лазовић.
 
Медија центар „Одбрана“ ове године је на Сајму књига током осам дана представио 27 нових издања, а на штанду Министарства одбране и Војске Србије, на промоцијама, трибинама и бројним другим активностима, ова установа угостила је 110 говорника. Врхунац овогодишње презентације јесте и Специјално признање Медија центру „Одбрана“ за издавачки подухват“ за капитални пројекат „Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату – архивска грађа војног архива“.