27.10.2019

Свечана академија „Увек у строју“



Поводом 100 година од оснивања Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије у Свечаној сали Дома Војске одржана је Свечана академија „Увек у строју“ којој су присуствовали министар спољних послова у Влади Србије Ивица Дачић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници верских заједница, борачких организација и бројни чланови Удружења РВМИ Србије и Београда.

Поздрављајући у име Владе Србије и председника Републике Александра Вучића присутне чланове Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида министар спољних послова  Ивица Дачић је нагласио да Србија није увек знала на прави начин да се одужи својим херојима, својим инвалидима, онима који су у свим биткама за слободу били први у јуришу.

- Када прође рат, заборавимо на оне који су у јуришима били први, а кад је требало примати признања били су последњи. Наши хероји и инвалиди из Првог светског рата једва су преживљавали у годинама мира. Срамота је што се нисмо много боље односили ни према онима који су страдали у Другом светском рату, па и у ратовима деведесетих година и из времена НАТО агресије. Последњих година ситуација се мења, о чему сведоче и промене закона и прописа који регулишу ту материју. Ратници из Балканских ратова више нису с нама, као ни хероји из Великог рата, Многи хероји, многи борци из Другог светског рата такође више нису међу живима, али сећање на њих мора да живи вечно. То је наш дуг, дуг који осећамо због свега што су жртвовали за нашу слободу и нашу Србију. Слика којом показујемо како се односимо према нашим херојима, јесте слика којом показујемо колико поштујемо нас, нашу државу, нашу Србију, рекао је поред осталог министар Ивица Дачић.

О напорима Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида у борби за заштиту права својих чланова, побољшање њиховог социјалног и материјалног статуса и хуманији однос према инвалидима говорио је председник Удружења РВМИ Србије Синиша Драшковић, који је истакао да су данас међу члановима Удружења најбројнији инвалиди из сукоба на простору некадашње Југославије деведесетих година:

- Од 2006. године наше Удружење, које данас има око девет хиљада чланова, пуноправни је члан Међународне федерације ветерана, а за резултате постигнуте у непрекидној борби за побољшање положаја наших чланова одликовани смо Орденом заслуга за народ са златном звездом 1994. године, а 2016. године Министарство одбране одликовало нас је Војном спомен медаљом за допринос систему одбране. Последње три године Удружење активно учествује у радној групи за израду нацрта „борачког закона“.

Због изузетног доприноса раду Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида током последњих година, поводом стогодишњице постојања, Плакету Удружења добили су министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар спољних послова Ивица Дачић. Плакету и похвалнице за несебичан и пожртвован дугогодишњи рад у матичној организацији добили су и најзаслужнији чланови Удружења РМВИ.

Свечану академију и обележавање великог јубилеја Удружења увеличали су чланови УА Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије извођењем сплета традиционалних корачница и маршева из Првог и Другог светског рата.            
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА