28.10.2019

Пола века успешног рада Ансамбла „Ренесанс“



Звуци срењевековне музике у извођењу Ансамбла „Ренесанс“, који је вечерас у Дому Војске Србије обележио 50 година постојања и успешног рада, оживели су музичку баштину ове историјске епохе .

Уз подршку мешовитог хора Министарства одбране под диригентском палицом Катарине Божић публика је имала прилику да чује између осталог и композиције:  Anonymus, XII век: „Souvent souspireˮ Anonymus, XVI век: „Quand je bois du vin clairetˮ J. S. Besarde (1567–1625):  „Ma belle si ton ameˮB. Tromboncino (око 1470–1535): „A la gueraˮ T. Hume (почетак XVII века): „Tobaco is like loveˮ V. Calestani (почетак XVII века): „Damigella tutta bellaˮ Cantiga de Santa Maria, XIII век: „Como podenˮ и многе друге из периода ренесансе и барока.

Пре пола века оснивачи ансамбла, Миомир Ристић, Драган Млађеновић и Љубомир Димитријевић, у жељи да оживе музичку баштину средњег века, на копијама оригиналних инструмената из тог времена, донели су на музичку сцену тадашње Југославије једну нову оријентацију у свирању и певању.

- Увек смо желели да свирамо ту музику. То је био магнет који нас је привлачио, а разумевање и подршка публике  омогућила нам је да опстајемо. Као проклетство вукла нас је жеља да се све лепо продужи, као и страх да музика коју стварамо не нестане. Живот нам диктира многе ствари, али изван свега постоји нешто много важније, а то је музика - рекао је Љубомир Димитријевић, срце и душа ансамбла, додајући да су одувек покушавали да повуку паралелу између европских ренесансних тонова и наше народне музике из ток периода, наглашавајући додирне тачке које су врло сличне.

-То само показује да смо ми у средњем веку имали тај живот властеле као и сви европски дворови. Било је и код нас свирача и таквих инструмената- прича Димитријевић.

Одговорност и ентузијазам од првих дана до данас остале су тајна успеха и основне полуге и покретачка снага свих који су укључени у ансамбл. Први пут, целовечерњим концертом,  представили су се публици наредне године по оснивању, 14. јануара 1970, у Галерији фресака у Београду.

-Нас петоро изгледали смо тада потпуно другачије и не бисте нас препознали. Сада нас је дванаесторо, а кроз све те године са нама је повремено или периодично сарађивало још око 150 музичара и певача, који су сада расути свуда по свету- рекао је пред препуном салом Љубомир Димитријевић.

Он је нагласио и да ће „Ренесанс“ целе године обележавати јубилеј бесплатним концертима.
 
 
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА