19.11.2019

Промовисана књига „Српски геополитички образац“



Промоција књиге „Српски геополитички образац“ аутора проф. др Миломира Степића, у издању издавачке куће „Catena mundi”, одржана је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду.

На промоцији су говорили рецензенти академик Часлав Оцић и проф. др Ненад Кецмановић, генерал-потпуковник у пензији Радован Радиновић, Никола Маринковић извршни уредник у   издавачкој кући „Catena mundi“  и аутор књиге.

У књизи „Српски геополитички образац“ аутор је обрађивао геополитичке теме од заснивања геополитике као науке и српске геополитичке школе до крупних светско историјских проблема наднационалних интеграција. У низу научних прилога обрадио је и положај Балкана и Србије у европским и евроазијским геополитичким векторима, а посебну пажњу посветио је и осмишљавању и улози исламског света као посебног геополитичког пола.

Према речима Николе Маринковића, књиге професора Степића представљају важан допринос друштвеној науци, а ова књига представља допуну општем корпусу знања које би свако требало да зна.

-Професор Степић је хтео да покаже на који начин се законитости геополитике кроз историју могу применити на наш положај овде на Балкану, не само у овом тренутку него и у будућности, и то на начин који би показао изврсну врсту константе - рекао је Мартиновић, додајући да се професор Степић при писању књиге руководио провереним геополитичким теоријама.

Говорећи о књизи, њен рецензент академик Часлав Оцић, истакао је да је она као и свако досадашње ауторово научно дело, квалитативни искорак у развоју српске геополитичке и укупне друштвене науке. Он је навео да је порука књиге та да геополитички начин мишљења и деловања има прворазредни значај, додајући да је за велике силе он питање глобалне надмоћи, док је за малобројне народе размештене на малој, а атрактивној локацији, питање опстанка.

Професор др Миломир Степић као истакнути српски геополитичар предаје по позиву на Факултету политичких наука, Економском факултету, Војној академији и Дипломатској академији Министарства спољних послова. Бави се теоријском геополитиком, геополитиком Балкана и геополитиком српских земаља. У његовом богатом истраживачком и ауторском раду, издвајају се монографије „Српско питање- геополитичко питање“, „Косово и Метохија: постмодерни геополитички експеримент“ и капитално дело „Геополитика- идеје, теорије, концепције“.
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА