22.11.2019

Отворена изложба „Светородна лоза Немањића“



У Малој галерији Дома Војске Србије отворена је изложба слика Милице Ајдуковић под називом „Светородна лоза Немањића” на којој су  представљени портрети свих српских владара династије Немањића, од родоначелника Стефана Немање до последњег Немањића Јована Уроша Палеолога, као и портрети значајних личности од 1168. до 1520. године.

 - Постоји ли бољи начин да се у мислима преселимо у славне дане српске историје и достојно се припремимо за призоре који нас очекују пред овим платнима, од дивних звукова и непролазних речи које одолеше вековима, како би нас у свим данима светског збивања подсећали ко смо. Реч је о непоновљивом сусрету с Немањићима, који нам, вођена снажним емоцијама, приређује ауторка. Са оним Немањићима чији архетипски трагови светле у сваком од нас. С најмоћнијом владарском породицом на Балкану, која је владала дуже од два века, зидајући цркве и манастире као своје задужбине, у наслеђе нам оставила српску средњовековну историју као и оригиналну уметност непроцењиве вредности – рекла је потпуковник Биљана Пашић, начелник Одељења за организацију догађаја Медија центра „Одбрана“.

Ауторка која је је инспирацију за слике нашла у лику и делу деспота Стефана Лазаревића, витеза, филозофа и  песника, од савременика названог Нови Птоломеј, захвалила се сарадницима и домаћинима.

О раду Миле Ајдуковић и поставци у Малој галерији говорио је Душан Миловановић, историчар уметности, теоретичар, критичар и публициста.

-Милица је приказала ово златно време, али не злато вешаствено, не злато као хемијски елемент, не злато као мерило вредности или статусни симбол, него злато као подлога за представљање светости и ту треба тражити премису о светородној лози Немањића. Милица је једна у свету тих људи који скидају копрену са заборављене историје, изгубљене историје које нема у читанкама наше деце. О нама се прича као да смо народ који је овде залутао и тумарамо овим Балканом већ вековима, што је сасвим нетачно. Ми смо чувари и господари простора. Ми смо наследници прве цивилизације на овим просторима и Немањићи су то тако и посматрали - рекао је Душан Миловановић, описујући и износећи податке о историји пре владавине Немањића.

- Милица као да је била на тим дворовима, као да је била у тим амбијентима. Она као да је имала физички контакт са тим атмосферама и тим људима. Њени светитељи, њени господари, краљеви, цареви, принцезе, царице мајке, сијају неким сјајем који је апсолутно аутентичан и какав пре тога нисмо имали- навео је Миловановић доказујући скоро веродостојност слика.

Изложбу прати илустрована монографија „Светородна лоза Немањића”, а свечаност отварања допуњена је текстовима и музичком подлогом ансамбла „Ренесанс”. Љубомир Димитријевић, музички педагог и концертни уметник, извео је на крављем рогу музичку нумеру из Неготинске крајине „Путничка мелодија, ноћу”, а Гојко Балетић, драмски уметник Народног позоришта у Београду, беседу „Завештања Стефана Немање”.

Изложба „Светородна лоза Немањића“ сликарке Милице Ајдуковић,  отворена je до 9. децембра 2019. године.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА