25.11.2019

Промоција књиге „Небојша – подморница непокора”



У Свечаној сали Дома Војске Србије, данас је одржана промоција књиге „Небојша – подморница непокора” контраадмирала у пензији Бошка Антића у издању Удружења „Подморничар“.

Кроз пет поглавља књиге аутор систематично, методолошки прецизно, јасно и документима утемељено предочава читаоцу првих 30 година историје југословенског подморничарства, описујући војно-политичку ситуацију у Краљевини Југославији и спољне утицаје на њу.

Присутне је кроз промоцију водио и дао уводну реч пуковник у пензији Слободан Живанић, о књизи су говорили њени рецензенти капетан бојног брода у пензији Милисав Мијовић и капетан бојног брода у пензији Милан Јовановић као и генерал-потпуковник у пензији др Радован Томановић и аутор.

Према речима Слободана Живановића, књига Бошка Антића из прошлости и заборава отрже причу о подморници „Небојша“, на крајње документован начин и једноставим стилом који је пријемчив за читалачку јавност. Како је истакао, аутор у књизи приказује животни пут поручника фрегате Ивана Мишковића који је уједно и главни извор документације о подморници „Небојша“ и њеним путешествијама, а сама прича о судбини подморнице и људи који су сачињавали њену посаду је занимљива и поучна те може послужити као надахнуће млађим генерацијама.

Говорећи о аутору рецензент капетан бојног брода у пензији Милан Јовановић рекао је да је у морнаричким круговима познат као неуморни „трагач“ за документима који објашњавају догађаје и етапе развоја Ратне морнарице.

-Почетни корак у његовој каријери официра Ратне морнарице утицао је на Бошка, тако да се у озбиљним годинама одлучио да напише нешто о почетку подморничарства на овим просторима. Бошко је изабрао подморницу „Небојша“ да кроз њену судбину, опише размишљања, у врху државе о значају за један народ изласка на море- навео је рецензент
У свом излагању о књизи капетан бојног брода у пензији Милисав Мијовић, истиче да бројност интересантних и  важних историјских догађаја није навела аутора да запостави описивање и праћење судбине како је рекао, врхунски образованог и вишеструко стручно оспособљеног официра Ивана Мишковића. Он је истакао, судбина Ивана Мишковића, као пре свега патриоте а потом и официра не би била толико литерално и историјски интересантна да је личила на друге колеге подморничаре, а аутор је успео да све то између редова и у редовима, саопшти и прикаже довољно јасно и сликовито, како за подморничаре и историчаре тако и за љубитеље квалитетне белетристике.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА