26.11.2019

Промоција уџбеника „Логистика у систему одбране“



У Атријуму Дома Војске Србије данас је прoмовисано ново издање Медија центра „Одбрана“, уџбеник „Логистика у систему одбране“ пуковника у пензији професора др Марка Андрејића и пуковника доцента др Марјана Миленкова.

Реч је о капиталном делу из области логистике које обухвата више различитих области и намењено је будућим официрима, са различитим типовима каријере. Аутори су разматрали теоријску и материјалну основу логистике, њено системско одређење и функционалне области, планирање логистике одбране и логистичку подршку у припреми и у току употребе војске.  Пред читаоцима је садржај који олакшава и креативно и рецептивно изучавање сложене логистичке проблематике. Поред потписаних аутора у уџбеник је уграђен и рад некадашњих чланова и сарадника катедре логистике Војне академије, бивших слушалаца Генералштабног и Командно-штабног усавшавања као бројних колега аутора.

Присутне је кроз промоцију водила уредница књиге мр Снежана Ђокић, а осим аутора пуковника у пензији професора др Марка Андрејића говорили су и рецензенти књиге академик професор емеритус др Бранислав Јакић,  професор др Драгутин Јовановић  и генерал мајор у пензији ванредни професор др Данко Јовановић, као и бивши начелник Управе за логистику бригадни генерал у пензији ГШВС Жељко Нинковић.

Говорећи о књизи у којој се појављује као рецензент академик професор емеритус др Бранислав Јакић  истиче да дело представља озбиљну литературу за изучавање логистике одбране. Како је навео књига је респектабилно дело из два дела обима од 1416 страница, као и 30 тема са великим бројем слика и табела и  како је навео,  као таква врло корисна за трећи ниво студија усавршавања на Универзитету одбране и за делатнике на високим позицијама у систему одбране.

Он је подвукао да је посебна вредност  уџбеника та што се аутор потрудио да задржи технички приступ науци и што се позива на велики број историјских извора са подручја логистике.

Према речима професора др Драгутина Јовановића аутори су храбро ушли у проблематику обраде једне врло широке материје и поред тога што су свесни чињенице да је логистика предмет интересовања бројних струка и научних дисциплина а ипак недовољно истражена.

- Врло су умешно систематизовали и за потребе овог дела користили бројна савремена научно стручна достигнућа, како из области цивилне логистике тако и из области специфичне логистике као што је логистика одбране - истакао је професор др Јовановић похваливши дело и додајући да су аутори применили оригиналан приступ стручном и методичком обликовању грађе из специфичне области притом задовољавајући све методичке, васпитне и образовне критеријуме.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА