28.11.2019

Промоција монографије „Придворица – симбол усташких злочина НДХ”



У Свечаној сали Дома Војске Србије, данас је представљена монографија „Придворица – симбол усташких злочина НДХ” аутора професора др Митра Ковача, професора др Спасоја Мучибабића, Петка Рашевића и Ранка Гојковића.

Књига, чији је издавач Евроазијски безбедносни форум, је резултат вишегодишњег рада аутора на истраживању злочина у Придворници, који се догодио за време Другог светског рата. Монографија пружа опис почињеног злочина у селу Придворица и Гатачком крају, као и географске, историјске, културолошке, религијске, социјалне, војне и друге околности и прилике које су претходиле тим дешавањима, последице тих дешавања, те однос послератних власти према немилом догађају.

На промоцији су осим аутора говорили и рецензенти историчари професор др Милоје Пршић и др Драган Петровић.

Рецензент књиге др Драган Петровић осврнуо се на значај монографије и истакао да је она пре свега историјског карактера, додајући да је специфичност књиге то што су аутори први који су прикупили архивску грађу и готово по именима пописали и дали прецизне податке о жртвама злочина. Према његовим речима, квалитет монографије огледа се у томе што су се аутори усудили  да анализирају и диференцијацију устаника. Он је похвалио публикацију рекавши да је незаобилазна у радовима других историчара који ће се бавити овом темом.

Говорећи о садржају књиге. један од њених рецензената професор др Милоје Пршић рекао је да он методолошки конципиран тако да привлачи пажњу. Како је навео, књига је обогаћена са 40 фотографија, факсимилима оригиналних докумената и садржи корисне податке о броју страдалог становништва у Херцеговини.

Према речима једног од аутора монографије Петка Рашевића, један од мотива за истраживање и писање књиге је да истина о злочину у Придворици дође до јавности као и да се ода почаст  свима који су страдали а све за наук наредним генерацијама, како се такви злочини више никада не би поновили.

Сав приход од продаје монографије биће прилог за изградњу Спомен обележја Придворица.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА