10.12.2019

Промоција књиге „Успомене из Сибира“



У Атријуму  Дома Војске Србије данас је  одржана промоција књиге „Успомене из Сибира“ последњег српског дипломате у Царској Русији, Јована Миланковића.

Ове аутобиографске белешке представљају оригинално сведочење  о једном од епохалних догађаја који су променили светску историју, о грађанском рату и револуцији у Русији 1918. године и војницима из Аустро- угарских провинција који су се затекли на простору Русије у то време.

Успомене Јована Миланковића, у години када се обележава сто година од револуције у Русији, представљене су у поновљеном издању издавачке куће „Пешић и синови“.

На промоцији су говорили др Дарко Танасковић, професор и дипломата Весна Пешић у име издавача, Вера Миланковић професор Факултета музичке уметности и унука Јована Миланковића.

Говорећи о значају књиге,  Весна Пешић je истакла да Јован Миланковић говори о личном дожиљају као непосредни сведок догађања која су променили светску историју. Како је навела ово је прва београдска промоција, док је претходна одржана пре годину дана у родној кући Милутина Миланковића и Даљу.

- Јован Миланковић је писао свој непосредни утисак о стварима које су се дешавале у то време, тако да сам сматрала да је важно да имамо документацију догађаја и виђења са друге стране, а не само ону страну историје која нам је до сада била презентована - истакла је Весна Пешић, додајући  да је једна од главних предности  књиге и то што је  пуна  живописних детаља о бројним градовима у којима је Јован Миланковић боравио као и детаља о људима са којима се сусретао.

Вера Миланковић, унука Јована Миланковића, истакла је да се књига први пут појавила 1926. године, а оно што ју је подстакло да се она поново нађе у штампи јесте време када се прекаје историја.  Једини тачни подаци су мемоарска проза, а субјективна историја  представља једини траг у постојању.

-Оно што памтимо јесу историјски догађаји из романа,јер су нас дирнули емоционално. Сматрам да је врло важно да српске грађанске породице имају у својим редовима некога ко ће се усудити да напише своја сећања, јер је то драгоцено штиво, ако ништа друго онда барем за потомке своје породице - рекла је Вера Миланковић.

У уметничком делу програма наступио је гудачки квартет ансамбла "Станислав Бинички".
photoФОТО ГАЛЕРИЈА