15.12.2019

Отворена изложба „У славу и част отаџбине”



 
У Малој галерији Дома Војске Србије отворена је изложба „У славу и част отаџбине” чланова ликовне секције „Михаило Миловановић” Савеза удружења потомака ратника Србије 1912–1920. године.

- Догађај је осмишљен поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата и 105. годишњице ослобођења Београда и Србије, а на изложеним принтевима и уљу на платну су мотиви из овог периода. На изложби су представљени радови чланова секције са простора целе Републике Србије – рекла је Јелена Кнежевић, виши кустос и начелник Галерије Дома Војске.
 
Председница ликовне секције „Михаило Миловановић”, Љиљана Стевановић, објасила је присутнима да ова група уметника аматера броји око 600 чланова и да успешно сарађују са бројним сличним уметничким удружењима, као и са Ликовном академијом.
 
- Овом изложбом завршавамо једну годину врло богату дешавањима које је Савез удружења потомака ратника Србије 1912–1920. године успешно организовао у земљи и иностранству. Наш задатак је да чувамо успомену на ликове и догађаје из Првог светског рата и да докажемо још једном да живот дат за отаџбину никада не умире, не сме да се заборави и вечито живи - рекао је Љубомир Марковић, председник Савез удружења потомака ратника Србије 1912–1920. године.

Након отварања изложбе Републички одбор Савеза удружења потомака ратника Србије 1912–1920. године представио је у Атријуму Дома Војске издања која су штампана у току 2019. године. Промовисане су студије и монографије које за тему имају Балканске ратове и Први светски рат, чиме Савез наставља своју мисију очувања ратничких и националних вредности.

Изложбу „У славу и част отаџбине” у Малој галерији Дома Војске Србије грађани могу посетити до 25. децембра.
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА