18.01.2020

Одржано стручно вођење кроз изложбу „Српско сликарство 20. века"



 Данас је у пуној Галерији Дома Војске Србије одржано треће по реду ауторко вођење кроз изложбу „Српско сликарство 20. века (1950–2000) – избор из приватних збирки” историчара уметности Николе Кусовца.
 
Аутор се за ову поставку определио за више од 50 уметника који су обележили ликовну сцену друге половине 20. века, а такође је овом приликом представио и своју књигу „Српско сликарство XX века“.

- Све су ово бисери, мала ремек - дела. Издвојио бих Лубардину „Симфонију оријента" јер се она сада први пут излаже, али и капитално дело Миће Поповића „Не, хвала", које препоручујем свима. Ту је, наравно, и Мило Милуновић. Оно што чини језгро изложбе су радови Аце Томашевића, Лазара Возаревића, Лазара Вујаклије, Петра Омчикуса ... Дакле, језгро поставке чини група уметника која је највише дала Европи. Не они који су узимали и имитирали, мене занимају уметници који нуде своје вредности. Оно што није стало на изложбу нашло се у монографији која покрива и прву половину 20. века  – истакао је Никола Кусовац на данашњем вођењу.
 
Изложбу „Српско сликарство 20. века (1950–2000) – избор из приватних збирки”, коју су организовали Фондација „Плаво” и Медија центар „Одбрана”, можете погледати до 1.фебруара, до када су планирана још два ауторска вођења, 25. јануара и 1. фебруара са почетком у 12.00 часова.