29.01.2020

Представљен роман „Пусте горе питоме долине“



У Свечаној сали Дома Војске Србије одржана је промоција књиге „Пусте горе питоме долине“ аутора Радована Кецојевића, официра бивше Југословенске народне армије. Присутнима су се осим  аутора обратили рецензенти књиге проф. Љубомир Ћорилић и академик Матија Бећковић.

Радован Кецојевић је указао на главне догађаје из свога живота и времена у коме су се догађали а о којима у свом роману пише. Од одрастања у родном селу Боричје у Пиви, где се родио 1936. године, преко преране смрти мајке 1943. године, рушења села и огњишта  у Другом светском рату, затим боравка са хиљадама  сирочади из Југославије у Бугарској, пресељавања у Војводину у оквиру чувене колонизације, па каснијег школовања у војним школама, службовања у војсци, женидбе, рођења деце.

– Роман „Пусте горе питоме долине“ јесте аутобиографски роман Радована Кецојевића. Он носи изражену аутобиографску црту и црту породичног исповедног казивања. Носи и црту историјског романа а по свим књижевним узусима је зрео роман са јасном структуром. Управо тога недостаје нашим романима у последње време. Они су почели да се структурно деформишу и уместо да се побољшавају, деградирају се – оценио је проф. Љубомир Ћорилић, један од рецензената Кецојевићевог романа.        

Он је истакао и лепоту језика којим се аутор служи, а реч је о вуковској матрици, понекад украшеној архаичним барокно – китњастим речником.

Академик Матија Бећковић је указао да је наша литература дуго била апстрактна, са пуно фантазије, далеко од живог језика, па се читалачка публика ужелела стварног и истинитог. Са овим романом је то добила.   

– Радован се књигом одужио животу. Живот је поверио хартији. Никога није заборавио, ништа није измислио, све је назвао правим именом. Када се један живот повери хартији, он постаје нови живот а књига добија онолико садржаја колико има доживљаја читалаца – истакао је Бећковић и додао да је прво правило сведочења да се писац не ослања на шапутања других, него на оно што је сам доживео.  

Радован Кецојевић је то успео и његов роман представља важно сведочанство, не само о његовом животу него и о једном бурном времену.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА