18.02.2020

Представљена књига „Путникова школа ратне вештине“



У Дому Војске Србије јавности је представљена књига професора др Александра Животића „Путникова школа ратне вештине – Главни ђенералштаб Војске Краљевине Србије 1903 – 1914.“
 
Велики број заљубљеника у историју и мемоарско штиво имао је прилику да у обимном новом историографском делу професора Животића, објављеном прошле године у издању „Медија центра Одбрана“, сазна нешто више о кључном периоду у развоју и модернизацији српске војске између две преломне, граничне године и два атентата на владарске личности две суседне земље с преовлађујућим геостратешким положајем на Балкану. Те 1903. године у Београду је, у Мајском преврату, убијен краљ Србије, док је 1914. године, у центру окупиране Босне и Херцеговине убијен аустроугарски престолонаследник. Између те две године, та два „камена међаша“ српске историје почетком турбулентног 20. века, српска војска је реорганизована, опремљена модерним наоружањем и „снабдевена“ савременим теоријама о будућем, неизбежном рату.
 
У делу „Путникова школа ратне вештине – Главни ђенералштаб Војске Краљевине Србије 1903 – 1914.“ аутор је дао више од 50 биографија и фотографија касније водећих војних личности српске војске, прослављених команданата у Балканским и Првом светском рату. Значајан простор посветио је предисторији кључних организационих и формацијских промена у самом ђенералштабу, започетих 1903. и настављених две године касније. Када су, непосредно пред Балканске ратове, те промене и модернизација српске војске завршене, Србија је била спремна за сурове ратне сукобе који ће уследити. Српска војска била је спремна за будуће величанствене победе, организационо, теоријски и практично, у чему је велику заслугу имао управо први стратег српске војске тада педесетшестогодишњи генерал Радомир Путник.
 
Након Мајског преврата 1903 године, током наредне деценије, Радомир Путник пресудно је утицао на правце развоја српског генералштаба и његово организационо и кадровско јачање. Под његовим вођством и према његовим замислима састављани су нови ратни планови, извршене измене у организацији и формацији војске, уведено је ново савремено наоружање, изграђена је модерна железничка и путна мрежа која се у ратовима који су уследили ефикасно користила за потребе одбране земље.        
 
О свему томе и много чему другом што ће читаоци пронаћи у књизи „Путникова школа ратне вештине – Главни ђенералштаб Војске Краљевине Србије 1903 – 1914.“ говорили су рецензенти академик проф. др Љубодраг Димић и потпуковник др Далибор Денда, уредник издања Мирјана Сандић и аутор др Александар Животић.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА