19.02.2020

Промоција монографије „Асиметричне форме угрожавања безбедности на примеру Југоисточне Европе”



У Атријуму Дома Војске Србије, данас је промовисанo монографија „Асиметричне форме угрожавања безбедности на примеру Југоисточне Европе”, у издању Медија центра „Одбрана“.

Монографија je резултат пројекта „Идентификовање савремених асиметричних форми угрожавања безбедности”, који је остварен у Институту за стратегијска истраживања Министарства одбране у периоду од 2015. до 2017. године. Садржај ове монографије чине резултати до којих се приликом истраживања дошло, као и закључци који су на тим сазнањима засновани.

На страницама монографије анализирају се доминантне асиметричне форме угрожавања савремене безбедности као и узроци њиховог настанка који се огледају у унутрашњим и глобалним процесима, основне карактеристике и њихови носиоци. Државе са простора Југоисточне Европе се све интензивније суочавају са новим нетрадиционалним изазовима, ризицима и претњама које се јављају као последица светске економске кризе, пораста социјалне неједнакости, слабљења улоге националне државе и других необновљивих ресурса што чини садржај ове монографије.

О свему овоме на промоцији су говорили професор др Станислав Стојановић, руководилац пројекта и аутор, потпуковник др Милован Суботић, научни сарадник и аутор, професор др Неђо Даниловић, рецензент издања и професор др Зоран Драгишић, редовни професор Факултета безбедности. Присутне је кроз промоцију водила уредница књиге мр Снежана Ђокић.

Испред Института за стратегијска истраживања обратила се директорка др Јованка Шарановић која је истакла да је ова монографија круна вишегодишњег рада на пројекту који је 2016. године на седници Савета за научно истраживачку делатност Министарства одбране и Војске Србије проглашен за пројекат од великог значаја за систем одбране.
Говорећи о садржају ове монографије један од аутора професор др Станислав Стојановић истакао је да су у фокусу овог истаживања били појмови тероризма, екстремизама,  илегалних миграција, енергетске безбедности и организованог криминала.

Потпуковник др Милован Суботић нагласио је екстремизам у Србији развијенији од тероризма.
-Ко су екстремисти, како се они удружују, који су екстремизми најекспониранији на простору Југоисточне Европе и на који начин она одговара на овај облик политичког насиља су нека од главних питања на која смо желели да одговоримо на страницама ове књиге - рекао је поптпуковник Суботић, додајући да се екстремизам данас може поделити у три групације и то на религијски, етнонационалистички и хибридни.

Према речима једног од рецензената овог дела др Неђа Даниловића ова монографија преставља колективни, духовни и интелектуални напор петорице истраживача Института за стратегијска истраживања који је класификован у седам целина укупног обима 446 страница.

-Научна сазнања саопштена у рукопису ове монографије ће унети нову светлост и додатну инвентивност у трагању за објективном научном истином о доминантним формама и садржајима савремених асиметричних изазова, ризика и претњи који ће доминантно угоржавати безбедност како националних држава, тако и читавих региона и глобалне међународне заједнице у будућности, истакао је рецензент овог дела.
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА