21.02.2020

Представљена књига „Кордунашки процес“



У Атријуму Дома Војске Србије представљена је књига „Кордунашки процес - Фрагмент у историји нестајања “, аутора Чедомира Вишњића. Тема књиге јесте страдање Срба са Кордуна, учесника Народноослоболичаког рата  1944. године, који су се залагали за аутономију Срба у Хрватској. 14. јула те године у политичком процесу у Горњем Будачком, њих петоро је због наводне сарадње са непријатељима и четницима осуђено на смрт а петоро на губитак грађанских и политичких права.
 
Књига, речено је, пружа значајан допринос проучавању страдања Кордунаша у Другом светском рату у време Независне државе Хрватске.
 
Петар Лађевић модератор је истакао да је ово прва књига из трилогије којом Чедомир Вишњић описује положај Срба у Хрватској у једном времену и приближава однос Комунистичке партије Хрватске према њима. Друге две књиге из те трилогије су „Партизанско љетовање“ и „Време спорта и разоноде“. Навео је
такође да је Вишњић један од обновитеља српских институција у Хрватској после рата.
 
Обраћајући се присутнима проф. др Чедомир Антић је рекао да је књига важна за историју Срба у Хрватској и историју Срба уопште.
 
– Захвалан сам Вишњићу што је ово почео у тешко време и ми великане историје памтимо из времена националних тријумфа али много је теже постати национални великан и деловати у условима општег пораза. Вишњић се представио јавности са књигама чије су теме добро изабране а његова комбинована социолошка, политиколошка и историјска методологија просто плени. Књига представља вредно архивско истраживање, писана је једним готово барокним стилом, са жељом аутора да буде наратор и уз обиље извора.

Проф. др Александар Поповић који је значајно помогао да се ова књига штампа у Србији, између осталог је указао да је аутор књиге учинио да се имена страдалих Срба спасу од заборава.

– Спасао их је из архивских дубина за нашу историју и утиснуо у наше сећање. Он копа по архивима и трага за сведоцима – истакао је Поповић и додао да је важно што је ово дело издала Српска књижевна задруга, институција која је значила, значи и значиће и касније.
 
Аутор књиге Чедомир Вишњић, навео је да је истраживање и скупљање грађе почело 1994. године и завршено 1996. године, дакле у тешко ратно време. Испричао је како је долазио до докумената у архивима у Хрватској али и код родбине људи о чијем страдању је писао.
 
– Слика телефонском жицом везаних људи који практично иду на стрељање је веома тешка и за мене једна од најтежих слика страдања за које сам сазнао, о којима сам читао. Овом књигом се тема страдања Кордунаша интегрише у српску културу што је био један од циљева њеног стварања –нагласио је Вишњић.

Посебно богатство књиге „Кордунашки процес“ јесу стенографске белешке са суђења оптуженима и одломци из дневника Вељка Кораћа, једног од осуђених.

 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА