26.02.2020

Представљена књига „Успутнице“



У Дому Војске јавности је представљена књига „Успутнице” Миће Живојиновића, пуковника у пензији, писца, публицисте и новинара који је, својим досадашњим радом, од заборава сачувао многе занимљиве појаве и догађаје из не тако давне и не увек срећне и светле прошлости. У организацији Савеза удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године, књига је, пред неколико десетина заљубљеника у лепу књижевност и есејистику, промовисана баш на дан ослобођења Куршумлије у Топлиочком устанку 1917. године.

У виду есеја, приповетки, афоризама или хуморески, аутор у књизи „Успутнице” посматра, описује и оцењује карактере, понашање и судбине људи који красе ове сурове балканске просторе, учествујући на различите начине у многим драматичним догађајима у нашем и ранијим временима. Чувајући од заборава успомене које сведоче о бивствовању и историји једног народа, Живојиновић сведочи и о судбинама појединаца, али и народа на овим просторима. Народа који су, једни поред других и једни с другима, живели и живе понекад у слози, а некад и у сукобима, подносећи судбину храбро, болно, а често и уз дозу финог хумора.

На промоцији су говорили председник Савеза удружења потомака ратника од 1912. до 1920. године пуковник у пензији Љубомир Марковић, рецензент Витомир Теофиловић и аутор, а текстове из неколико, од готово три стотине, својеврсних дужих и краћих афоризама, читао је глумац Бошко Пулетић.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА