24.06.2020

Промоција књиге о ратном путу 5. ракетног дивизиона



У Дому Војске Србије представљена је књига „У зони уништења – ратни пут 5. ракетног дивизиона” пуковника у пензији Зорана Ђорђевића, заменика команданта те јединице у време НАТО агресије на нашу земљу.

Пред великим бројем негдашњих и садашњих припадника 5. ракетног дивизиона и других јединица 250. ракетне бригаде ПВО за ПВД Војске Србије, о књизи су говорили рецензенти Драган Станковић и Ђорђе Пражић, аутор и уредница издања Мирјана Сандић.

Командант 2. борбене послуге 5. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде ПВО, тада потпуковник, Зоран Ђорђевић је, на основу бројних докумената из тог времена, својих ратних бележака и сећања сабораца, у четири поглавља описао борбена искуства јединице стечена током НАТО агресије 1999. године. Раме уз раме, у скученом кабинском простору, старешине и војници имали су само један задатак –   да одбране ваздушни простор престонице.  

Представљајући на живописан и до краја аутентичан начин,  ватрена дејства једног од осам ракетних дивизиона 250. ракетне бригаде ПВО за ПВД, услове у којима су извршавани, рад послуге, одлуке руковаоца гађања, аутор истовремено, веома искрено описује и проблеме и дилеме са којима су се суочавали појединци и послуга. Сећање аутора на ратне дане и 13 ватрених положаја јединице са којих су дејствовали у зони уништења, употпуњују и описи неколицине његових сабораца.

Представљајући књигу, рецензенти су истакли њен значај за љубитеље мемоарске литературе и, посебно, за млађе припаднике Војске Србије који ће, читајући занимљиво штиво једног од истакнутих припадника херојске 250. ракетне бригаде, сазнати много о патриотизму и неустрашивости старијих колега и другова по оружју. Сазнаће да је успешно супротстављање неупоредиво моћнијем противнику могуће уз јединствено опредељење снажног, добро оспособљеног и увежбаног колектива, одлучног за борбу чак и онда кад су изгледи за победу далеки. Сазнаће да је јединство народа и војске, исказано и доказано у свим селима у којима се јединица током отпора НАТО агресији  задржавала дуже или краће, представљало несавладиву препреку за непријатеља, али и непресушни извор снаге и патриотизма бораца.

– Иако је агресор био наоружан најсавременијим наоружањем за напад из ваздушног простора, а ми ракетном техникомдалеко скромнијих могућности, гађали смо их кад год је било услова за то, сећа се аутор Зоран Ђорђевић. – Није било узмака ни када смо после девет дана на истом положају (апсолутно најдуже од свих ракетних јединица) и даље водили противваздушну борбу са непријатељском авијацијском групом. Та борба, на неки начин карактерише ратни пут 5. дивизиона и остаће довека његова лична карта. У таквој ситуацији и у тим условима судбина дивизиона је била предвидива, али смо остали у борби до последњег тренутка у покушају да непријатељу нанесемо губитке. Без обзира на његову силу и моћ, није било, нити је смело бити, одступања, калкулисања и лицитације хоћемо ли и можемо ли. Испред је био агресор, а иза нас отаџбина, а у главама мисао да њена одбрана нема цену. Тај узвишени патриотски циљ био нам је водиља све време рата, закључио је аутор књиге „У зони уништења – ратни пут 5. ракетног дивизиона”.

Својеврсни мемоари „У зони уништења – ратни пут 5. ракетног дивизиона” представљају прву књигу нове едиције Медија центра „Одбрана“ – Искуство ратовања, најављену на прошлогодишњем 64. Сајму књига у Београду.
 
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА