23.02.2022

Отворена изложба „Симбол(и) града: ремек-дела српског модернизма у служби репрезентације локалне заједнице”



У Великој галерији Дома Војске Србије отворена је изложба „Симбол(и) града: ремек-дела српског модернизма у служби репрезентације локалне заједнице”, аутора Стевана Мартиновића, која је настала у сарадњи Медија центра „Одбрана” и Народног музеја у Смедеревској  Паланци.
 
Сарадња између те две институције културе постоји још од 2015. године. Директор Медија центра „Одбрана” потпуковник Биљана Пашић подсетила је да је те године у Дому Војске Србије отворена изложба „Мач и перо – Живко Павловић, академик и генерал”, а да су у паланачком Народном музеју представљена одабрана дела из богате збирке Дома Војске Србије у оквиру изложбе ,,Поетика и судбина 20. века”.

Годину дана касније, са великим успехом и на обострано задовољство, у Великој галерији Дома ВС реализована је изложба ,,Представе човека”, а након тога у Смедеревској Паланци изложба графика „Читање линије” из Уметничке збирке Дома Војске Србије. Изложба коју данас отварамо  репрезентативна је поставка која садржи колекцију слика готово свих најзначајнијих представника српског модернизма прве половине 20. века, попут  Саве Шумановића, Паје Јовановића, Мила Милуновића, Марка Мурата, Леона Коена, Петра Лубарде, Милана Коњевића, Бете Вукановић, Наталије Цветковић и других.
 
– Свевременске и општељудске поруке које нам ови аутори шаљу кроз непролазно благо које су нам оставили, уткане су у традицију једног народа и симболизују његову потребу да ствара непролазне вредности. Управо зато, симболи, као једна од терминолошких одредница поставке пред нама, видљиви су у сваком од ових дела која истинског поклоника уметности оставља без даха – истакла је потпуковник Биљана Пашић.
 
Присутнима се обратио и аутор изложбе Стеван Мартиновић, директор Народног музеја у Смедеревској Паланци, који је говорио о настанку колекције слика и истакао да она представља настојање једне генерације и паланачких елита шездесетих и седамдесетих година да свој идентитет потражи и на тржишту уметнина. Читава збирка је купљена а касније збирана кроз различите поклоне, аквизиције и на друге начине. У првом периоду највише дела је откупљено од некад богате и велике међуратне колекционарске породице Новаковић, чија се приватна вила „Драга” налази  200 метара од Музеја.

– Потез Паланке био је и логичан у том тренутку – куповина вредности које ће задовољити потребе новог друштва у Смедеревској Паланци, право на лепоту, на младост једне полетне уметности као што је српска модерна у том тренутку, пре свега у институционалном смислу, право на ексклузивност у виду слика које су биле у поседу богатих породица, колекционара, буржоазије, а сада су право свих грађана Смедеревске Паланке да у њима једнако уживају и да их сматрају за своју баштину – рекао је  Мартиновић.
 
Изложбу је отвориo проф. др Драган Булатовић, рецензент изложбе, истакавши да не треба поредити изложене слике познатих уметника са њиховим најбољим делима изложеним у националним музејима и галеријама, али треба колекцију слика посматрати са становишта утицаја на младе људе, на то колико је она променила културни хабитус заједнице. У основи је постојала мудра политика да се та дела откупе и донесу у Музеј и тако сачувају за наредне генерације. 

Ова атрактивна изложба отворена је до 2. априла. Стручно ауторско вођење кроз изложбу биће 5. и 19. марта у 13,00 часова.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА