01.03.2022

Изложба Релативност слободе и беспредметно у радовима колекције „Луцида“ у Дому Војске Србије



Изложба Релативност слободе и беспредметно у радовима колекције „Луцида“  отворена је данас у Малој галерији Дома Војске Србије. Поставком су представљени радови 20 домаћих аутора, са по једним репрезентативним делом, која исказују јединствену тежњу уметника за аутономијом и слободном изражавања.

У уводној речи на отврању изложбе Јелена Кнежевић, виши кустос и начелник Галерије Дома Војске Србије, истакла је подједнаку важност неговања сарадње са државним али и са приватним галеријама, чије уметничке колекције публика није често у прилици да види.
-Посетиоци наше галерије у наредних месец дана имаће прилику да виде национално српско сликарство читавог 20. века. У Великој галерији Дома Војске изложена су дела најзначајних аутора који су стварали на почетку 20. века у оквиру изложбе под називом „Симбол(и) града“, коју карактерише фигурално сликарство где је у основи предмет, фигура, односно човек. Са друге стране, од данас ће у нашој малој галерији бити изложена дела нефигуралног и апстрактног сликарства из уметничке колекције галерије „Луцида“, стварана у периоду након Другог светског рата, па све до данас, рекла је Јелена Кнежевић.

Обраћајући се присутнима ауторка изложбе Мира Вујовић, кустос „Луциде“, захвалила је Медија центру „Одбрана“ на сарадњи и могућности да у просторијама галерије Дома Војске Србије организује изложба.
-Слике изабрних уметника у свом раду теже беспредметном сликарству, експресивног су или смиреног, често сведеног израза, без референтних вредности природе и света који их окружује.
Загледани у унутрашњост свога бића, вођени личним импулсом и ауторским изразом, стварају врло различите визуелне поетике. На себи својствен начин истражују примарно ликовне елементе и законе сликарског језика. У крајњем исходу слике, они разлажу питање слободе и колико је право уметника на њу, где су њене границе и неминовна ограничења, истакла је ауторка изложбе.

Поставка у Малој галерији Дома Војске Србије биће пред београдском публиком до 26. марта 2022. године.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА