08.04.2022

Отворена изложба „Заборављени јунак – др Владан Ђорђевић”



У Малој галерији Дома Војске Србије свечано је отворена изложба „Заборављени јунак – др Владан Ђорђевић”, која је настала на иницијативу Војне болнице у Нишу, поводом 142. године од њеног оснивања. Народни музеј Ниш приредио је изложбу о оснивачу и првом управнику ове значајне здравствене установе доктору Владану Ђорђевићу. Аутор изложбе је историчар Ивана Груден Милентијевић , виши кустос Народног музеја Ниш.
 
На 24 паноа приказани су најважнији моменти из живота и рада др Владана Ђорђевића. Ауторске текстове прате многобројне фотографије и прикази докумената из разних установа заштите, међу којима треба истаћи Музеј науке и технике, Историјски музеј Србије и Народну библиотеку Србије.
 
Изложбу је свечано отворио управник Војне болнице Ниш пуковник др сци. мед. Вељко Милић, који је том приликом изразио речи захвалности Медија центру „Одбрана” и Народном музеју Ниш.
 
Начелник галерије Дома Војске Србије виши кустос Јелена Кнежевић подсетила је на досадашњу сарадњу Медија центра „Одбрана” и Народног музеја Ниш, током које су у Галерији Дома Војске Србије реализоване изложбе „Српски владари и војсковође у делима ликовних уметника” 2011, „Ликовна колонија Сићево 1964–1969” 2015. и изложба великог српског вајара Милована Крстића 2020. године.
 
 – Медија центар „Одбрана” са својом уметничком збирком гостовао је у Народном музеју са изложбом „Поетика и судбина 20. века” 2012. и колективном изложбом „Ратна слика Србије у Другом светском рату” 2021. године – рекла је Јелена Кнежевић и закључила:
 – Овом изложбом, у истом духу, настављамо сарадњу са Народним музејом и обогаћујемо је сарадњом са Војном болницом у Нишу, која је део система одбране.
 
Аутор изложбе Ивана Груден Милентијевић изразила је задовољство што ова изложба, након две године од отварања у Нишу, и даље живи путујући кроз Србију, и захвалила Медија центру „ Одбрана”, који је омогућио да се нађе и пред београдском публиком. Том приликом говорила је о богатом животном путу др Владана Ђорђевића.
 
– Реч је о личности која је обележила последње деценије 19. века у културном и политичком животу Србије. Као државни стипендиста завршио је студије медицине у Бечу, а специјализацију хирургије као један од најбољих студената чувеног професора Билрота. Током француско-пруског рата усавршавао је хируршку технику и проучавао војносанитетску службу, што му је по повратку у Србију веома значило приликом устројства српског војног санитета. Доктор Ђорђевић је иницијатор оснивања многих друштава и организација, од којих су најзначајније Српско лекарско друштво, Војни санитет Србије и Друштво Црвеног крста Србије. У политичкој каријери остао је упамћен као веома успешан председник београдске општине, министар просвете и црквених питања и заступник министра привреде у влади Николе Христића – рекла је историчар Груден Милентијевић.

Координатор изложбе Мила Недељковић подсетила је да је Дан Војне болнице 22. јануар 2020. био посвећен лику и делу др Владана Ђорђевића и да је том приликом, у комплексу установе у Нишу, свечано откривена његова биста, изражавајући захвалност Министарству одбране које је свесрдно подржало ту идеју.
– Ми као припадници Војне болнице овим чином смо се у име свих генерација које су радиле у овој установи одужили др Ђорђевиђу, али и оставили велики задатак свим будућим генерацијама да никада не забораве основича Војне болнице Ниш, која ће 2023. године обележити 145 година постојања.
Изложба ће бити отворена до 7. маја 2022. године.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА