10.06.2022

Изложба слика Милутина Обрадовића „Обичан малецки сан” у Малој галерији Дома Војске Србије „Београд”



Изложба академског сликара Милутина Обрадовића под називом „Обичан малецки сан” свечано је отворена у београдском Дому Војске Србије. Поставка се састоји од 25 слика урађених у техници уља на платну, са главом коња као доминантним и неизбежним мотивом на свим Обрадовићевим сликама.
 
Милутин Обрадовић је пре свега уметник узбудљивог ликовног израза. Његова платна носе нешто есенцијално, страсно, еруптивно, један експлозиван карактер сав окренут исконској енергији живота. Он природу осећа отвореним чулима. То је фатална снага, драматично сабијена на малом простору. Техника је сложена, ликовно знање богато и проверено искуством. Овај уметник поседује интелектуалну бистрину којом разуме свет, али и одважност да се залети у најдубље вирове живота.

У име Медија центра „Одбрана“ присутнима се обратила Јелена Кнежевић виши кустос и начелник Галерије Дома Војске Србије и том приликом истакла да изложба „Обичан малецки сан” осликава однос уметника према животу, надањима, љубавима, али  надасве унутрашњим осећањима.

– Мењале су се године, места излагања, галерије, музеји, али не и однос према уметности. Утисак који Милутин оставља својом појовом и причом са платна, подједнако утиче на посматача, ма одакле он долазио.  Уметност је место имагинације, и као таква отвара нам нека нова виђања и нове доживљаје познатих појава и ствари. Но, ипак реалност нас враћа у простор и време садашње, када у велепном здању Ратничкога дома, својеврсном споменику културе и ратничке славе, отварамо ову занимљиву изложбу , рекла је Јелена Кнежевић.

Свечаност отварања употпуњена је пригодном композицијом „Моје срце за тебе“ у изведби Јовице Панића на гитари, које је публика испратила снажним аплаузом.

Аутор изложбе Милутин Обрадовић изразио је речи захвалности Министарству одбране и Медија центру „Одбрана“ на могућности да се поставка „Обичан малецки сан“ нађе под сводовима велелепног здања Дома Војске Србије, као и публици на извдвојеном времену и показаном интересовању.

Изложбу је свечано отворио прослављени драмски уметник Александар Срећковић Кубура и том приликом нагласио да је сликарство Милутина Обрадовића искрено и поштено, као и да је реч о уметности коју потајно прижељкују и порте храмова и краљевске одаје јер уметник зна да је стваралачка савест једина сила која искрено исповеда душу.
– Човечанство је дуго чекало једног оваквог сликара. Он сликарство утапа у боје, вешто барата занатском рутином, а када се његова дела изложе она постају најсавршенији степен духовности, односно чиста поезија, рекао је Александар Срећковић и закључио да сликарство Милутина Обрадовића доказује да није најважније пронађи своје место у свету, већ светове у себи.

Изложба „Обичан малецки сан” у Малој галерији Дома Војске Србије „Београд”, биће отворена до 30. јуна 2022. године.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА