06.07.2022

Отворена изложба слика Софије Јечине „Напољу је лето”



У Малој галерији београдског Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба слика Софије Јечине под називом „Напољу је лето”. Поставка, која је настала у сарадњи Медија центра „Одбрана” и Фондације „Плаво”, обухвата дела различите тематике, која карактеришу јак и интензиван колорит, по коме је ауторка препознатљива.
У име Медија центра „Одбрана” присутнима се обратила начелница Галерије Дома Војске Србије, виши кустос Јелена Кнежевић, која је подсетила на успешну сарадњу те установе Управе за односе са јавношћу Министарства одбране са Фондацијом „Плаво”, која је већ резултирала двема веома запаженим изложбама - српско сликарство 20. века, и изложбом Игора Васиљева.
– Пред вама су вечерас дела младе, али по изразу веома зреле, уметнице Софије Јечине. Њени радови, јаког колорита, мотивисани су појавама које свакодневно сусрећемо. Софијине слике прожетe су емоцијама, поготово према Београду, а посетиоци ће имати прилику да погледају и њену књигу „Београд у плавом” у којој је уметница, поред радова, исказала и своја опажања о српској престоници, рекла је Јелена Кнежевић.
Списатељица Дарја Цицимелис истакла је да Балкан, Србија и Београд годинама инспиришу Софију и да је ова изложба посвећена свакодневном животу сликарке у њеном омиљеном граду, као и његовим људима и догађајима.
–Софија нам каже својим сликама „Напољу је лето”, да бисмо ми, као публика, застали на тренутак и присетили се нечега што је нама заиста важно, рекла је списатељица.
Ауторка изложбе искористила је прилику да пре отварања, као својеврсну илустрацију  поставке, прочита одломак из своје књиге о Београду.
-Често, а нарочито у рано пролеће, веома јасно поистовећујем себе са градом који сам одабрала за живот и надахнуће. Знате, када вам је тешко и обузме вас страх, обећање да ће некад бити боље – не помаже. Треба ти нешто да те одмах извуче из тог понора... Нешто да ти пружи осећај да је све то живот у коме љубави има довољно за све, јер ако смо ми могли све да преживимо – успећеш и ти.
Често, а нарочито у рано пролеће, схватам да сам донела праву одлуку, јер – ускоро ће доћи лето, закључила је цитат Софија Јечина, а затим је изложбу прогласила  отвореном.
У најави вечерашње изложбе могло се чути да су на сликама Софије Јечине неба свих земаља и места у којима је била, читав један универзум у свакодневним ситуацијама, као и да њена дела немају оптерећујуће детаље, сувишне информације.
„Оне су мотивски наизглед једноставне, али због оригиналних боја (са доминантном плавом чак и ако није преовлађујућа) покрећу ерупцију емоција које сликар носи у себи и преноси нам уз ликове који су најчешће без лица и мотиве кроз које пролазимо и у којима боравимо, а да тога најчешће нисмо ни свесни”.

Поставка „Напољу је лето” у Малој галерији Дома Војске Србије биће пред публиком до 23. јула.
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА