08.07.2022

Отворена изложба „Етарско коло азбуке” Јовице Панић Јолета



У Великој галерији Дома Војске Србије вечерас је свечано отворена изложба слика  Јовице Панић Јолета под називом „Етарско коло азбуке”.  Поставка, која за мотив има слова, отворена је уз посебан програм – перформанс у коме су учествовали Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић” из Руме, музичка група „Врело” и аутор Јовица Панић, уводећи окупљену публику у изложбу посвећену словима, културном наслеђу и прецима.

У име Медија центра „Одбрана” присутнима се обратила начелник Галерије Дома Војске Србије, виши кустос Јелена Кнежевић, која је истакла да слова нису само глас и знак, већ и енергетска и фреквенцијска слика мисли и значења.
– Аутохтони цртеж у техници уља, плава етарска енергија, слобода, непоновљивост и веза са винчанском културом и прошлошћу је оно што нас очекује на овој изложби, рекла је Јелена Кнежевић.

У најави вечерашње изложбе могло се чути да ауторово интересовање за слова и језик којим говоримо проистиче из свакодневног рада са децом, кроз идеју да се пренесе лепота матерњег језика. Уз радозналост и истраживање културе прошлости, Јовица нас уводи у ликовни језик, у чудеса етра, у цртеж као доминантан мотив стваралаштва.

Поставка „Етарско коло азбуке” у Великој галерији Дома Војске Србије биће пред публиком до 30. јула.
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА