23.09.2022

Изложба “Исповести југословенске модерне” у Народном музеју у Смедеревској Паланци



У организацији Медија центра „Одбрана“ и Народног музеја у Смедеревској Паланци, вечерас је у Смедеревској Паланци отворена гостујућа изложба „Исповести југословенске модерне” – радови на папиру из Збирке Галерије Дома Војске Србије. Та изложба је резултат међуинституционалне сарадње коју Медија центар „Одбрана“ остварује више од десет година у жељи да вредно ликовно благо које се у њему налази представи најпре престоничкој, а и српској јавности.
На отварању изложбе у Смедеревској Паланци присутнима су се обратили директор Медија центра „Одбрана” потпуковник Биљана Пашић, директор Музеја Стеван Мартиновић  и начелник Галерије Дома Војске Србије виши кустос Јелена Кнежевић.
 
Потпуковник Биљана Пашић поздравила је  присутне у име колектива Медија центра „Одбрана“ и Управе за односе са јавношћу Министарства одбране и захвалила домаћинима на гостопримству. Она је истакла да је представљање Медија центра у паланачком музеју резултат сарадње ове две институције и подсетила да је изложба „Симбол(и) града” која је реализована у Великој галерији Дома Војске Србије наишла на велико интересовање београдске публике.  
 
– Изложба која је вечерас отворена „Исповести југословенске модерне” је из богате уметничке збирке Дома Војске Србије која броји више од 1.500 уметничких дела најеминентинијих ликовних стваралаца с прве половине 20. века. Пред вама је једна изузетна поставка коју чини избор радова на папиру најзначајнијих југословенских сликара међу којима су дела Љубе Ивановића, Саве Шумановића, Стојана Ћелића, Пеђе Милосављевића, Младена Србиновића, Мила Милуновића, Габријела Ступице, Николе Мартиноског, Златка Прице и других. Сагледани на једном месту они представљају својеврсну панораму уметничког дешавању у веку иза нас – истакла је потпуковник Биљана Пашић и изразила наду да ће ова поставка наићи на интересовање паланачке јавности и наставити давно започету сарадњу.
 
О тој сарадњи, тачније о разлозима вишегодишње сарадње између две установе говорио је директор Народног музеја у Смедеревској Паланци Стеван Мартиновић. Он је истакао да је реч о комплеметарности збирки двеју установа, јер се у обе могу пронаћи највећа имена српске модерне 20. века.
– Али нису само велика имена та која су одредила нашу сарадњу и потребу да се ова изложба нађе овде, већ ћете приметити да се велики број радова тиче друге половине 20. века  и оних тема и композиција које су заинтересовале и уметнике и читаву српску модерну крајем 20 века, што је такође интересантно јер се окосница наше збирке тиче пре свега прве половине 20. века. И овде су радови на папиру. Тако да је више разлога да се ова сарадња настави и да ова дивна изложба у наредна два месеца буде у нашем музеју – нагласио је Стеван Мартиновић.
 
Детаљније о изложби  говорила је начелница Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић. Она је истакла да Дом Војске Србије има четири збирке и да је по бројности ова друга по реду збирка која има нешто више од 300 радова рађених у разним техникама  –  цртеж, акварел, пастел, гваш, темпера и радови изведени комбинованом техником. У Народном музеју у Смедеревдској Паланци приказано више од 40 дела аутора који су радили на простору Југославије скоро читав век. Реч је о различитим стиловима и различитим ауторима – од поетског реализма, футуристичког реализма, експресионизма  до социјалистичког реализма, који је можда и најрепрезентативнији у нашој уметничкој збирци.
–  Збирка радова на папиру Галерије Дома Војске је хетерогена по много чему, а јединствена у једном: сваки рад је непоновљива ликовна прича у животу сваког уметника, али и важан и незаобилазан сегмент у сагледавању целокупног опуса уметника као и историје југословенске уметности – истакла је Јелена Кнежевић.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА