04.10.2022

Отворена изложба „Очарана мисао тишином мојом”



У Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је свечано отворена изложба слика Татјане Пировић под називом „Очарана мисао тишином мојом”. Поставка садржи 25 уметничких радова са којима нас ауторка, путем фигурације, уводи у процес емотивне трансформације и сазревања, не само ње као уметнице, већ и нас самих.
 
У име Медија центра „Одбрана” присутнима се обратила Јелена Кнежевић, виши кустос и начелник Галерије Дома Војске Србије, и том приликом подсетила да се Татјана Пировић пре неколико година представила морским пејзажима у Малој галерији Дома Војске.
– Татјана је уметник који зрачи топлином, како људском тако и уметничком. Пред вама се налази 25 дела, реч је о портретима који подсећају на античке богове. То су мушкарци, жене и заљубљени парови, а ако погледамо некадашње Татјанине радове видећемо да је дошло до уметничке еволуције, односно сазревања, рекла је Јелена Кнежевић и истакла да све ове фигуре грле по неки град или цркву, а једна од њих наше здање – Дом Војске Србије.  
 
– Посебно нас радује што ће ова слика наћи своје место у нашој богатој уметничкој збирци која броји преко 1500 уметничких дела од слика до скулптура и примењене уметности.
Ауторка изложбе Татјана Пировић изразила је речи захвалности бројним љубитељима уметности који су присуствовали свечаном отварању и истакла да, након више излагања у овом простору, Дом Војске Србије доживљава као своју другу кућу.

– Радове које можете видети вечерас настали су током ове године. Фигурацијом сам се бавила и раније али овога пута сам желела да себе представим на другачији начин, разлика се пре свега огледа у интезивнијим бојама. Волела бих да у уживате у овим сликама, да у њима нађете потпуно уточиште, да вас оне испуне и будете срећни у овако тешком времену, рекла је Татјана Пировић.

Инспиративну изложбу употпунили су стихови Чарлса Буковског и Јована Дучића које је казивала Татјана Грубишић, љубитељ поезије.

Татјана Перовић дипломирала је ФЛУ у Београду 1989. у класи професора Мирјане Михаћ и Чедомира Крстића. Постдипломске студије завршила је код професора Јована Сивачког 1992. године. Члан је УЛУС-а од 1990. године. Самостално излагаже од 1988. и имала је више од 90 групних изложби. Њене слике налазе се у многим приватним колекцијама у земљи и иностранству. Бави се цртежом, акварелом, сликом и иконописом.
Изложба „Очарана мисао тишином мојом” у Малој галерији биће отворена до 26. октобра 2022.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА