13.10.2022

Изложба "Лубарда - једна прича" отворена у нишкој Тврђави



Изложба "Лубарда - једна прича" вечерас је свечано отворена у Павиљону Галерије савремене ликовне уметности у Нишу. 
Поставка, коју чини 29 репрезентативних дела великог сликара, употпуњена архивском фото-грађом, настала је у сарадњи Медија центра „Одбрана" Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, са Кућом легата и Музејом Југославије.
 
Посебан куриозитет је то што су се, у реномираном галеријском простору нишке тврђаве, пред посетиоцима нашла  и дела која нису део сталне поставке у Легату Петра Лубарде, као и осам слика из богате уметничке збирке Дома Војске Србије. Изложба је употпуњена и одабраним делима из фонда Музеја Југославије, која су дата на поклон Јосипу Брозу Титу, уз архивску фото-грађу Kуће легата, мање познату јавности, из фото-архива Дома ЈНА, сада Медија центра „Одбрана".
 
Говорећи о изложби Петра Лубарде, директор Медија центра „Одбрана", потпуковник Биљана Пашић, истакла је да циљ поставке кореспондира са мисијом установе на чијем је челу - да чува и оживи сећање, али и осветли  пут до вредносних симбола нашег и будућег времена.
- Ову веома значајну изложбу недавно је у нашој Великој галерији Дома Војске Србије видело више од 20 хиљада поклоника уметности, и ми вам данас доносимо добар глас о утисцима посетилаца, који су сусрет са Лубардином уметношћу доживели као додир несвакидашње чаролије, поручила је потпуковник Пашић и додала да је посебно поносном чини то што је пределе из свог родног краја Петар Лубарда, у мају 1933. године, пред београдском публиком  први пут излагао управо у Дому Војске Србије, а, након тога и , три деценије касније, у јесен 1962. па 1964.  године. 
Она је истакла да су те поставке су долазиле и одлазиле, али је део душе знаменитог сликара остао да трајно живи под кровом Дома Војске Србије, у чијој уметничкој збирци је осам његових дела. 
 
- А пошто је уметницима тог формата мало једна кућа, са нама су данас и наши пријатељи с којима нас је спојио управо Петар Лубарда - Кућа легата који носи његово име, баш као и Музеј Југославије, који је за ову прилику изложио изабрана дела Петра Лубарде из сопственог фундуса, истакла је директор Медија центра „Одбрана" уз констатацију да ће три институције, које су заједничким снагама приредили овај „радосни догађај", заједно и поделити срећу ако посетиоци буду уживали уз непролазну лепоту уметничког стваралаштва Петра Лубарде. 
 
Директорка Галерије савремене ликовне уметности Емилија Ћоћић Билић упутила је речи захвалности Медија центру "Одбрана", од кога је, како је истекла, потекла идеја за организацију изложбе.
- Са поносом истичем да је Ниш први град у коме ова изложба гостује након Галерије Дома Војске Србије, а радује ме што чујем да ће наставити свој пут по Србији, истакла је директорка и посебно се осврнула на значај сарадње четири институција културе које су желеле да јавности представе непролазно благо које није тако често излагано. 
 
У име Куће легата под чијим је покровитељством и Лубардин легат, посетиоцима се обратио директор Филип Брусић Рено. Говорећи о биографији и значају Петра Лубарде за српску уметност, набројао је и део његових међународних награда. 
- Лубарда је имао жељу да Београду, граду у коме је живео и стварао, поклони своја дела и ту жељу је остварила његова удовица. Тако је и настао легат Петра Лубарде, чијих је 12 дела вечерас пред вама. Легат Петра Лубарде иначе је један од 11 легата о којима се, одлуком града Београда, кућа стара, истакао је Брусић уз захвалност кустоскињама и домаћинима који су „направили сјајну изложбу". 
 
Речи захвалности упутили су им и Милош Ристовић, испред Музеја Југославије, који данас баштини 9 лубардиних дела, као и градска већница града Ниша задужена за културу Адријана Анастасов.
Петар Лубарда је био један од највећих југословенских и српских сликара 20. века. Изградио је карактеристичан реалистички израз откривен домаћој публици на самосталним изложбама у Београду. Био је запажен и на европској и светској сцени, где је награђиван међународним признањима у Паризу, Хагу, Сао Паолу, Токију, Њујорку, Kалкути, Бечу и многим другим.
 
Изложба, којом се обележава 115 година од рођења великог сликара, чији ауторски тим чине кустоскиње Јелена Kнежевић из Медија центра „Одбрана", Дина Павић из „Kуће легата" и Ана Панић из Музеја Југославије - у Павиљону Галерије савремене ликовне уметности биће отворена до 10. новембра.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА