25.11.2022

Изложба „Лубарда једна прича“ у Народном музеју у Шапцу



Изложба „Лубарда једна прича“ настала у сарадњи Медија центра „Одбрана“, Куће легата и Музеја Југославије, поводом градске манифестације „Винаверов свет“, данас је свечано отворена у Галерији Народног музеја у Шапцу.
Поставку чини 29 дела аутора која нису део сталне поставке у Легату Петра Лубарде, нити су излагана у овом обиму, као и слике из уметничке збирке Дома Војске Србије употпуњена одабраним радовима из фонда Музеја Југославије, која су дата на поклон председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу. Уз слике и цртеже, Шапчани ће имати прилике да виде и архивску фото-грађу Куће легата,  до сада непознату јавности, из фото-архива Дома ЈНА, данас Медија центра „Одбрана”.

Обраћајући се на свечаном отварању испред Медија центра „Одбрана“, потпуковник Славиша Фишић је изразио задовољство што други пут у овој години имамо могућност да у гостима отворимо изложбу ,,Лубарда – једна прича“.
 - Након гостовања у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу, где је одлично прихваћена од стране љубитеља уметности, данас са великим поносом, исти угођај дарујемо и шабачкој публици, пратећи једну од мисија наше куће, која баштини традицију и културу сећања, али и брижљиво чува, и пред поклонике износи дела непролазне уметничке вредности.

Потпуковник Фишић истакао је да је иницијатор изложбе Управа за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије, што је логичан гест, имајући у виду да Медија центар "Одбрана" чува вредну уметничку збирку са више од преко 1500 дела, међу којима значајно место заузимају радови Петра Лубарде.
- Реч је о осам ванвременских ремек дела, од којих четири датирају из међуратне фазе, а исто толико настало је након Другог светског рата. Овом изложбом први пут та дела су обрађена и у целости представљена јавности као део фонда наше Уметничке збирке, истакао је Фишић који је искористио прилику и да, испред Медија центра ,,Одбрана“, захвали стручном тиму Народног музеја Шабац и организаторима манифестације ,,Винаверови дани“, јер су препознали значај ове изложбе и уврстили је у програм као један од централних културних догађаја. 

Посетиоцима су се обратили и директорка фондације „Станислав Винавер“ Александра Павловић, градоначелник Шапца др Александар Пајић, Неда Кнежевић, директор Музеја Југославије и Ђуро Лубарда, синовац Петра Лубарде, док је изложбу свечано отворио помоћник министра културе за савремено стваралаштво Радован Јокић.
Након свечаног отварања одржано је и ауторско вођење, током кога су заинересоване посетиоце кроз изложбу провеле Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана”, Дина Павић из „Куће легата“ и Ана Панић из Музеја Југославије.
 
Петар Лубарда (1907 – 1974) је био један од највећих југословенских и српских сликара 20. века. Изградио је карактеристичан реалистички израз откривен домаћој публици на самосталним изложбама у Београду. Био је запажен и на европској и светској сцени, где је награђиван међународним признањима у Паризу, Хагу, Сао Паолу, Токију, Њујорку, Калкути, Бечу и многим другим. Изложбом се обележава и 115 година од рођења великог уметника.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА