01.03.2023

Изложба фотографија Рајка Каришића „Погледи испод облака: кад природа слика”



У Малој галерији Дома Војске представљена  је изложба фотографија Рајка Каришића „Погледи испод облака: кад природа слика”. На отварању су говорили виши кустос Јелена Кнежевић, начелник Галерије Дома Војске Србије, Стеван Мартиновић, директор Народног музеја у Смедеревској Паланци, који је изложбу отворио, и аутор.

Поздрављајући присутне виши кустос Јелена Кнежевић, начелник Галерије Дома Војске Србије, цитирала је речи свог  колеге Стевана Мартиновића, које је записао у тексту каталога за ту изложбу.



– Изложба представља тек мали део великог стваралачког опуса Рајка Каришића. Она је каменчић великог мозаика његовог свеукупног рада на пољу културе и афирмације универзалних вредности у доба сезонских култура. Шара и форме које видимо на његовим фотографијама неретко подсећају на платна, или тканине, на којима смо – било на бабиним чарапама, или опеци цркве – некада препознавали преплете, не знајући да те исте форме стварају и неуморни ратари у својим пољима.

Јелена Кнежевић је подсетила да је Рајко Каришић до сада имао више од 130 самосталних изложби и да је учествовао на више од две стотине ликовних колонија и саборовања у земљи и иностранству. За свој рад на пољу уметничке и примењене фотографије добио је више десетина награда и признања од којих се издвајају Вукова награда КПЗ Србије 2010. године, Годишња награда УЛУПУДС-а 2011, Златни беочуг КПЗ Београда 2021. и национално признање – Сретењско одликовање – Сребрна медаља за изузетне заслуге у културним делатностима, посебно у области уметничке фотографије 2022.  године. Јануара прошле године Рајко Каришић постао је и редoван члан Матице српске у Новом Саду.



О аутору је говорио и Стеван Мартиновић, директора Народног музеја у Смедеревској Паланци, са којим Медија центар „Одбрана” има вишегодишњу сарадњу. Он је рекао да се први пуст сусрео са Рајком Каришићем и серијом његовом фотографија у Галерији савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци, јануара 2022. године. Према његовим речима  Каришић  није „само” уметнички фотограф, већ је и „колекционар” – страствени тражитељ идеалне композиције, који, када читав рад приведе крају, оформи своју малу збирку (најбољих) фотографија. – Можда је и добро ту страст за стварањем, тачније ко­лекционирањем, не мерити, јер нисам сигуран како би све те силне фолдере и фајлове у Рајковом компју­теру могли превести у бројке а да не постанемо љубоморни на величину и раскошност његове приватне колекције.



Рајко Каришић је такође познат по доброчинству. Током педесет година непрекидног бављења фотографијом донирао је више од 800 опремљених фотографија манастирима Хиландар, Студеница, Бођани, Велика Ремета, 50 фотографија као Легат Народном музеју у Смедеревској Паланци, Легат од 30 опремљених фотографија манастира Хиландара Матици српској у Новом Саду.

Као куриозитет ове београдске изложбе аутор је одлучио да један рад са изложбе поклони Уметничкој збирци Дома Војске Србије.

Изложбу „Погледи испод облака: кад природа слика” публика ће бити у прилици да погледа до 18. марта 2023. године.
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА