04.04.2023

Отворена изложба „Скривени знаци природе“ академика Здравка Велимировића



 
Самостална изложба фотографија академика и професора Здравка Велимировића „Скривени знаци природе“ свечано је отворена у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду. Изложбу је отворио историчар уметности Никола Кусовац, а присуствовала је и помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић.
 
  
Поставка, која је премијерно била приказана јавности у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду у марту 2003. године, поново је, у част аутору, а на иницијативу ауторовог сина Младена Велимировића, представљена публици.
 
„Изложба је премијерно била приказана 2003. године, ово је својеврсна реприза, будући да је иницијијатива за реализацију ове изложбе потекла од сина Здравка Велимировића, Младена Велимировића, који је показао велику иницијатицу да представи ову изложбу. Задовољство нам је што се поред фотографија, које су биле приказане 2003. године, овде налази документарни материјал из породичног фонда, као и филм који приказује како је то изгледало 2003. године у нашој галерији“ истакла је виши кустос, начелник Галерије Дома Војске Србије Јелена Кнежевић у име домаћина изложбе, Медија центра „Одбрана“.
 
 
Изражавајући велику захвалност посетиоцима изложбе и домаћину Медија центру „Одбрана“ Младен Велимировић рекао је да је ова изложба, која носи назив „Скривени знаци природе“, посвећена пролећу. „Ова изложба, као и пре двадесет година, је посвећена пролећу, у сусрет и славу пролећу. Данашњем снежном дану ми пркосимо фотографијама природе, пркосимо оваквом времену “, рекао је Младен Велимировић.
 
Вишедеценијски сарадник Дома Војске у Београду, истакнути историчар уметности Никола Кусовац рекао је да је имао ту срећу да упозна аутора поставке, академика Здравка Велимировића.
 
 
„Имао сам ту срећу да га упознам, да пратим његов стваралачки пут и то задовољство да нешто од онога што је он у себи носио усвојим. Здравко Велимировић је цео свој живот посветио лепоти, лепоти речи, лепоти слике, лепоти свега што је узимао у руке и радио, томе се подређивао цео и то је оно што ме је привлачило таквом човеку и таквој личности позитивног набоја“, казао је Кусовац наглашавајући да је академик Велимировић оставио неизбрисив траг.
 
Поставка „Скривени знаци природе“ академика Здравка Велимировића у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду ће за посетиоце бити отворена до 18. априла 2023. године.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА