25.04.2023

Отворена изложба „Светковина“ у Дому Војске Србије



Изложба „Светковина“  коју заједно са Медија центром „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране организује ауторка изложбе сликарка и дизајнерка Јелена Милошевић отворена је вечерас у Великој Галерији Дома Војске Србије. Изложбу је отворио државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић.
 

 
Државни секретар Старовић том приликом рекао је да је Дом Војске Србије, некадашњи Ратнички дом, драгоцена кућа националне културе, уметности и писане речи, која има мисију да чува колективно сећање, али и ослушкује савремене феномене.
 
- Ово монументално здање представља право место сусрета са уметничким перформансом Јелене Милошевић, чија инспиративна поставка, ведрог назива „Светковина“, рафинираним нитима повезује модерно са оним архетипским датим у аманет као темељом на коме и ми у Министарству одбране и Војсци Србије градимо све што јесмо и што желимо да будемо- рекао је државни секретар Старовић.
 
Он је рекао да је овај сусрет драгоцен, баш као и онај пре шест година, када је у Великој Галерији Дома Војске Србије отворена изложба „Душа од стакла и снага потеза“, исте ауторке.
 
- Данас, као и тада, сасвим извесно осетићемо дашак непролазног, свевременског и општељудског, оног вредног наслеђа које баштини кућа у којој смо данас и која се оваквим догађајима изнова актуелизује. Светкујмо и данас, и у све дане који долазе! Много је разлога за радост, а даће Бог да их буде још и више- истакао је државни секретар Старовић.
 
На изложби су приказана дела изузетне уметничке вредности, осликани комади стакла, слике, као и одећа дизајнирана специјално за ову прилику. Бавећи се осликавањем предмета, ауторка изложбе посматраче поставке уводи у својеврсну орнаменталну перцепцију света повезаног са српским средњевековним фрескама.

Ауторка изложбе Јелена Милошевић срдачно је поздравила посетиоце изложбе и захвалила бројним гостима који су увеличали отварање „Светковине“.
 

 
- Светковина је ода љубави, живота и радости. Хвала вам бескрајно и дођите ми поново. Велику захвалност дугујем Министарству одбране  за овај доживљај и желим да кажем да без њих моја Светковина не би била права- рекла је ауторка изложбе.
 
Професор књижевности др Миомир Петровић истакао је да је реч о мултимедијалној изложби, али и да је интердисциплинарна, јер се ауторка не држи једног медија.
 
 
- Изложба је истовремено магијска, јер се држи душе. Због тога је овај тренутак пред нама посебан тренутак у времену у којем живимо и које подразумевамо. Дешава се усред дигиталне олује механичког понављања, обесмишљених образаца и тиме нас она опомиње на наша меланхолична сећања, на емоцију, на додир, и то је не само сећање него и наша потреба сада и овде- рекао је професор Петровић.
 
 
Назив ауторског пројекта „Светковина“ је повратак исконским радостима, радости живота,  љубави, заједништва, једном речју слављење лепоте и духовности. Јелена Милошевић , сликарка и дизајнерка, до сада је имала 57 самосталних и преко 300 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је многих награда и признања.
 
Изложба „Светковина“ пред београдском публиком биће отворена до 27. маја.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА