17.05.2023

Отворена изложба „Три угла архитектуре“



Изложба „Три угла архитектуре“, као део пратећег програма 55. Мајске изложбе „Светла будућност“ Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, свечано је отворена у Малој галерији Дома Војске Србије у Београду. Поставка обухвата дугогодишње истраживање процеса пројектовања и поступака реализације објеката архитеката Василија Милуновића, Јелене Ивановић Војводић и Верице Крстић.
 
 
Изложба „Три угла архитектуре“, која је овенчана Великом наградом 54. Мајске изложбе „Замисли!“ за стамбени објекат „Бигово 3“ у Црној Гори 2022. године, прва је изложба архитектонских дела у Дому Војске Србије.
 
„Изложба коју вечерас отварамо велики је изазов за нас, будући да по први пут у Галерије Дома Војске Србије, која ове године обележава 70 година рада, представљамо изложбу архитектуре овог типа“, рекла је у име домаћина изложбе, начелница Галерија Дома ВС, виши кустос Јелена Кнежевић. Истакла је да изложба „Три угла архитектуре“ за ову културну установу представља нов почетак и будућу добру сарадњу са УЛУПУДС-ом, који је и организатор 55. Мајске изложбе, која се одржава на још две локације - у Музеју примењене уметности у Београду и у Музеју Града Београда.
 
У две просторије Мале Галерије представљен је селектован, пројектантски опус архитеката, заснован на широком пољу међусобне сарадње, али и самосталног опуса и сарадње у оквиру других пројектантских тимова. Средишњи део поставке представља студија случаја архитектонског триптиха „Бигово 3“, који чине три стамбена објекта обједињена партнерним решењем, реализованог у периоду од 15 година.
 

 
Речитост ове изложбе огледа се, не само у изложеним фотографијама, већ и у макетама, које представљају резултат процеса размишљања и рада архитеката, објаснила је др Дијана Милашиновић Марић из Уметничког савета УЛУПУДС-а.
 
„Овај пројекат дело је споја различитих генерација троје архитеката, који су и из три различита града, што је богатство различитих амбијената и поетика које су са собом донели и уградили у свој рад. Заједнички именитељи њиховог рада су мера простора, форма и суштина и разум и осећајност, чиме се наглашава естетски квалитет архитектуре“, рекла је др Милашиновић Марић.
 

 
Присутнима се обратио и председник Секције архитектуре УЛУПУДС-а Дејан Бабовић, који је ову изложбу окарактерисао као нешто о чему се може и певати и у славу чега се треба радовати.
„Посетивши ову изложбу, стојим иза тога да оно што се овде да видети, на овим зидовима, представља празник архитектуре“, рекао је Бабовић.
 
 
Изложбу је прогласио отвореном професор архитектуре др Владимир Лојаница, декан Архитектонског факултета у Београду.
 
„Сам скуп вечерас саставњен је, такође, из бројних генерација, у извесном смислу, и сви ми вечерас представљамо део поставке три аутора „Три угла архитектуре“ кроз неку трогенерацијску рефлексију коју ћемо имати над њиховим делима“, казао је професор архитектуре Лојаница, захваљујући домаћину што је отворио врата изложби архитектуре након 70 година рада.
 
Изложба ће за посетиоце бити отворена до 7. јуна.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА